IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Ще спечелим битката за Белия дом

Цифрите ясно показват, че победата в президентската надпревара в САЩ отива в ръцете на тандема Байдън-Харис, заяви кандидат-президентът на демократите

09:30 | 07.11.20 г. 25
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Кандидат-президентът на Демократическата партия Джо Байдън, който е на прага на победа в изборната битка срещу своя съперник, президента Доналд Тръмп, се обърна към американските граждани тази сутрин с призив да запазят спокойствие и да проявят търпение след напрегната предизборна борба и отново изрази увереност, че ще спечели президентските избори, съобщава Ройтерс.

„Цифрите ясно показват…това е ясна и убедителна история: Ще спечелим тази надпревара“, подчерта Байдън, като посочи и последните щати, където битката все още не е приключила - Пенсилвания, Джорджия, Аризона и Невада, но където броят на гласувалите за него и Камала Харис все повече расте. 

Според Байдън събраните 74 млн. гласове от демократическия тандем не са просто цифри, а конкретни избиратели, които са предпочели промяната, градивността и обединението пред разединението на страната и нехайството към най-острите ѝ проблеми от страна на досегашната републиканска администрация начело с Доналд Тръмп.

Той конкретно посочи най-ярките проблеми, пред които страната е изправена и с които бъдещата администрация трябва да се заеме от първия си ден в Белия дом - борбата с пандемията, възстановяването на икономиката, борбата с климатичните промени и системния расизъм. „Ние спечелихме доверието на американците, и водим с над 4,1 млн. избиратели разлика от тандема на досегашния президент“, каза Байдън, добавяйки: „Това ни дава мандат да решаваме тези тежки проблеми, наследени от администрацията на Тръмп“.

Речта на Байдън пред негови привърженици в Уилмингтън - в родния му щат Делауер, първоначално бе планирана като празнична реч на победата, но той промени подхода си поради липсата на официално искане от радио и телевизионните мрежи, които все още не могат да обявят крайния резултат от изборите, отбелязва Ройтерс.

Към момента се смята, че Байдън има осигурени 253 електорални гласа. За да бъде избран са му необходими 270. Настоящият президент Доналд Тръмп е с 214 електорални гласа и вариантите за преизбирането му са все по-малко. Има разминаване между данните на различните медии като някои дават по-голяма преднина на бившия вицепрезидент.

президентски президентски

Забавянето в обявяване на официални резултати се дължи предимно на щателната обработка на вълната от подадени по пощата бюлетини, заради пандемията от ковид-19. Смята се, че гласуването по пощата облагодетелства демократите, особено след като Тръмп по време на кампанията отправяше  необосновани опасения за измама.

Шансовете изглежда са за Байдън и заради това, че все още необявените резултати от Пенсилвания са от райони, които се смята, че са за него.

В Джорджия първоначалната преднина за Тръмп му се изплъзна, но заради близките резултати  в щата ще има повторно преброяване на гласовете.

Междувременно, официални лица се опитват да уверят нацията, че процесите, които протичат са съобразени с демократичните принцип в страната въпреки  преждевременното самообявяване на Тръмп за победител и необоснованите му обвинения в нарушение и настояване за намеса на съда.

Няколко дни след изборите тук в Белия дом на фона на приятното есенно време навън, можем да си представим бушуване на силни политически ветрове  вътре без някой да се наема с конкретна прогноза за изхода, но топ икономическият съветник на администрацията Лари Къдлоу увери, че ще  има „мирно предаване на властта“ ако Тръмп загуби.

Междувременно Върховният съд на САЩ, по искане на Републиканската партия, постанови всички бюлетини, пристигнали по пощата в избирателните секции в щата Пенсилвания след изборния ден - 3 ноември, да се броят отделно.

Решението е взето лично от съдия Самюъл Алито, който отговаря за спешните искове от Пенсилвания. Той мотивира решението си отчасти с твърдението на републиканците, че те не могат да бъдат сигурни дали изборните служители на място спазват указанието на щатския държавния секретар Кати Буквар, която е демократ, „пощенските“ бюлетини да бъдат „сегрегирани“, т.е. държани и смятани отделно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
ае добре ве, само оживей поне до Февруарито там на инагурацията па останалалата е лесна .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Сред републиканците е пълно с предатели, също както в родните десни партии е пълно с комунисти, деца и внуци на комунисти. Никакви ръце няма да бъдат вързани...Сред републиканските сенатори има минимум 5-*** предатели и ще са достатъчни на демократите така, че Байдън да прави каквото си поиска.Това са Тед Круз, Марко Рубио, Сюзан Колинс, Лиза Мъркауски, Линдзи Греъм и други дори има...Демократите имат контрол сега над всяка една институция без Върховния съд, но и това ще се промени скоро с програмата на Байдън. Да си спомним за човешките *** теодор рузвелт и франклин рузвелт, които са известни с манипулиране на съдебната система с цел прокарване на антиконституционни закони...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Всъщност на изборите ще се случи май най-доброто в тази ситуация - хем рижия ще си ходи, но републиканците ще удържат сената, което доста ще върже ръцете на дядката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Тук съм абсолютно съгласен.Подобни постове обаче се банват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Ами демократите са причината за гражданската война от 1861 и сега реално вървим към нова гражданска война и най-вероятно разцепване на САЩ този път... Аз не виждам как това може да се избегне... Най-вероятно САЩ няма издържи в този си вид дори още 10-на години и ще се разпадне точно както се случи със ссср.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 4
bgMan
преди 3 години
Просто демократите и педаалите този път унищожиха САЩ като държава.Не се спряха пред нищо за да се върнат в абсолютната власт.Въпрос на време е оттук нататък да ерозират по-сериозни вътрешни проблеми, който да доведат най-малкото до голям упадък и банкрут на държавата им. След като преминаха границата с фалшифициране на избори вече има и много голяма опасност от разпад на федерацията и отделяне на отделни щати в самостоятелни държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Признавам, че Митето "импетаторчето" достига до все по високи върхове на глупостта ден след ден.Последният такъв връх е, че гледа картинки из нета и чете писанията на "независими медии" и решава, че това са доказателства за фалшификации...горкото.Митьо, няколко безплатни съвета:1. Акцийките на газпрома няма да поскъпнат и да върнат дори и 50% от преди години. И да се плюнчиш срещу бъдещето и новите източници - файда няма.2. Илон Мъск и неговите компании, които така дълбоко ти бъркат в.... ще продължат да се развиват. Най-много те боли за Спейс Екс, пратила в гробището роскосмося и Тесла (ел колите като цяло), че изяде хляба на петрола на рашките.3. Криенето на плешивостта с премятането на мазни кичури отляво надясно, не само не прикрива, но и е смешно и жалко. Хвани си острижи малко и стига си лепил кичурите, че като духне вятър и става трагикомично. След някоя друга година, като напълно лъсне темето - отивай в Истанбул да ти присадят. Няма да си първия, нито последния.4. Отиди малко на някакъв спорт. Много хора не са генетично благословени с хубаво тяло, но полагат усилия и изглеждат добре. Ти какво чакаш??5. Почни да излизаш и общуваш с хора, с повече жени, по възможност. Последните 3 точки ще ти помогнат най-накрая да имаш жена до тебе.Никоя нормална жена не е привлечена от киселяк всичкознаец, с дълга отзад коса, но плешив отгоре и наплъстил кичурите, с физика на червей.И това не ти го казвам, за да те обиждам, а да ти вкарам малко спортна злоба да се размърдаш.А и последно - не получаваш повишение в службата не защото нямаш подходящото образование, а защото си киселяк и не можеш да общуваш, камо ли да ръководиш хора. Работи върху това - първата стъпка е да си го признаеш, за след това има литература. Записването ти в УНСС няма да ти помогне. Поработи върху комплексите, в твоя случай те се дължат основно на огромното разминаване в самооценка и очаквания с реалността. Намирането на жена също ще ти помогне много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
импе , я дай линк към официални данни за избирателна активност над 100% ... интересно ми е да го видя ... там от тубата и фейса , ако ще даваш нещо не си прави трудът , искам да видя официално от избирателно бюро активност над 100% ...и ти давам тема за размисъл ... да приемем тезата , че тромбонът е готин и прави всичко възможно на максимална група хамериканци да е имат рахатлък . защо успя да активизира такъв мощен антитръмп отговор в обществото ... ?! как при толкова добрини които е сделал , толкова много хора не го искат вече да управлява ... ?! как така става , че на всички им е рахат от делата му , пък не го искат вече за президент ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Байдън обеща да вдигне Capital gains данъка в САЩ от 35% сега до поне 50%. Еврейчетата от Уол Стрийт ще получат един звучен шамар и вече продажбата на акции ще стане безсмислена... Но спокойно това не е всичко: огромните харчове на Байдън ще доведат до голяма инфлация и тотално обезценка на любимите акции и загуба на почти всичко като покупателна способност. Още имаш време да ПРОДАДЕШ, докато програмата на Байдън не е още реализирана - споко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Америка е една бананова република днес - нека го признаем.Само банановите републики печатат пари, за да стимулират икономиката, да подкрепят търсенето и инфлацията.Днес няма никаква разлика Куба на Кастро и Америка на Байдън и двете са сега социалистически - Социалистически Американски Щати - това е САЩ днес - защо се правите на лук яли и ни лук мирисали?Тези предатели като теб и като Тръмп и като Буш преди него съсипахте всичко с вашата глупост, толератност към лявото и алчност предадохте милиони и у нас и в САЩ... Единственият шанс нещо да се спаси е страната САЩ да се раздели на 2 или повече части - няма друг начин да се спре възхода на лявото... Кажи сбогом на инвестициите си... Заслужено е меко казано - каквото повикало това се обадило...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още