IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън започна обхватни промени на реакцията в САЩ срещу COVID-19

В първия си пълен ден като президент той подписа десет изпълнителни заповеди, свързани с борбата с пандемията

20:20 | 21.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg</em></p>

Снимка: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън предприе бързи действия в първия си пълен ден в Белия дом в четвъртък в борбата с пандемията от COVID-19, негов топ приоритет след обръщането на страницата на четирите бурни години от мандата на Доналд Тръмп, предава Ройтерс.

Администрацията на Байдън цели да координира реакцията на федералните власти на коронавируса в десетия месец от пандемията, съсредоточавайки се върху увеличаването на ваксините, повече тестове, повторно отваряне на училищата и отговор на неравенствата, предизвикани от заболяването.

Тръмп, който често омаловажаваше сериозността на вируса, отнел живота на над 405 хил. американци, остави голяма част от планирането на борбата с пандемията на отделните щати, което доведе до разпокъсани политики в страната.

„Можем и ще победим COVID-19. Америка заслужава реакция на пандемията от COVID-19, движена от наука, данни и обществено здраве, а не политика“, съобщи Белият дом в комюнике, очертавайки стратегията си срещу коронавируса.
Пандмията е отнела живота на повече хора в САЩ, отколкото в която и да е друга страна в света, а милиони хора останаха без работа заради блокадите.

Байдън ще подпише няколко изпълнителни заповеди, свързани с пандемията, по-късно в четвъртък, включително изискване за носене на маска на летищата и в някои видове градски транспорт, включително много влакове, самолети и междуградски автобуси, съобщиха официални представители.

Освен това администрацията ще разшири производството на ваксини и правомощията си да закупува повече ваксини, включително чрез позоваване на Закона за отбранително производство, предвижда планът.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че законът може да бъде използван и за ускоряване на доставките на защитно оборудване.

Администрацията на Тръмп се позоваваше на закона, който предоставя на президента широки правомощия да „ускорява и разширява доставките на ресурси от американската индустриална база“ за защитно оборудване, но никога не го е задействала за тестване или производство на ваксини.

Байдън ще даде указания и на Федералната администрация за управление на извънредните ситуации да възстанови пълните разходи на щатите, свързани с усилията на Националната гвардия за борба с вируса.

В сряда американският президент подписа 15 изпълнителни заповеди само няколко часа след като положи клетва, много от които целяха да отменят политики на Тръмп.

Те включваха носене на маска във федерални имоти и спиране на оттеглянето от Световната здравна организация, както и въпроси като връщане в Парижкото климатично споразумение и край на забраната за пътувания за някои страни, населени предимно с мюсюлмани.

Десетте нови заповеди, които Байдън ще подпише в четвъртък, предвиждат създаването на тестове за COVID-19 за засилване на тестването, справяне с недостатъчните доставки, установяване на правила за чуждестранните пътници и насочване на ресурси към тежко пострадалите малцинствени общности.

Байдън обеща да осигури сто милиона дози от ваксините срещу коронавирус през първите сто дни на поста си. Планът му цели да увеличи ваксинациите чрез насочването им към повече групи от хора като учители и служители в хранителни магазини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още