IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America отчита 44% ръст на тримесечната печалба

Втората по големина американска банка подобрява и приходите от лихви, и от инвестиционна дейност

16:25 | 18.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Bank of America отчита 44% ръст на тримесечната печалба за периода януари-март 2017 г. на фона на засилените печалби от кредитната и търговската дейност, предава Ройтерс.

Втората най-голяма банка в САЩ съобщи днес, че нетната печалба се увеличава до 4,35 млрд. долара от 3,02 млрд. долара през първото тримесечие на миналата година.

Печалбата на акция нараства до 41 цента от 28 цента година по-рано. Консенсусната прогноза на анализатори, анкетирани от Thomson Reuters, беше за печалба от 35 цента на акция.

Нетните приходи на кредитора отчитат ръст от 7% на годишна база до 22,25 млрд. долара. Нетният лихвен доход за тримесечието достига 11,06 млрд. долара, което е с 5,5% повече на годишна база.

Като се изключат различни еднократни ефекти, търговските операции на банката са донесли 4 млрд. долара, което е с 21,2% повече на годишна база. Приходите от търговията с инструменти с фиксиран доход отбелязват ръст от 29%, а от търговия с ценни книжа – от 7%.

Bank of America отчита и рекордни приходи от такси в инвестиционното банкиране – 1,6 млрд. долара за първото тримесечие.

Същевременно разходите на кредитора остават почти без промяна на ниво от 14,85 млрд. долара въпреки обещанието на ръководството ѝ икономиите да са приоритет и до 2018 г. разходите да бъдат намалени с допълнителни 5 млрд. долара.

„Отчитаме добра активност на клиентите в балансираното ни портфолио от бизнеси. Американската икономика продължава да демонстрира и потребителски, и бизнес оптимизъм и резултатите ни го отразяват“, коментира главният изпълнителен директор на Bank of America Браян Мойнихан.

Акциите на финансовата институция поскъпват с около 1% в предварителната борсова търговия в Ню Йорк.

Американските банки се оживяват заради пазарната активност, подкрепена от т.нар. „ефект Тръмп“, както и от по-високите лихви, за които се очаква да бъдат допълнително увеличени през тази година, както намекна Федералният резерв на САЩ.

Bank of America разчита основно на лихвите за максимизиране на печалбата, тъй като притежава голям обем депозити и чувствителни на лихвите ипотечни облигации, отбелязва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още