IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America откри банковия сезон на отчетите в САЩ с 43% ръст на печалбата

Резултатите се дължат на по-високи приходи от търговията с инструменти с фиксирана доходност и по-ниски разходи

16:11 | 13.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Bank of America, втората по големина банка в САЩ по размер на активите, съобщи, че печалбата за четвъртото тримесечие е нараснала с 43% заради по-високи приходи от търговията с инструменти с фиксирана доходност и по-ниски разходи, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба се е увеличила до 4,7 млрд. долара, или 40 цента на акция, от 3,28 млрд. долара, или 27 цента, през същия период на миналата година, отчете базираната в Шарлот, Северна Каролина, компания в петък. Средната оценка на 29 анализатори, анкетирани от Bloomberg, бе за коригирана печалба от 38 цента на акция.

Главният изпълнителен директор Браян Мойнихан намалява разходите от години, докато в същото време се бори с упорито ниските лихвени проценти. Сега това се отплаща, като фирмите от Wall Street печелят от възстановяването на търговията с фиксирана доходност.

В същото време компанията премина през мащабно разследване, свързано с непогасяването на ипотеки през финансовата криза. Миналата година банката си постави за цел годишни разходи от 53 млрд. долара до края на 2018 г., или с около 8% по-малко спрямо 2015 г.

Приходите от търговия с активи с фиксирана доходност са се увеличили с 12% до 1,96 млрд. долара, което е малко под оценката на анализаторите за 2,1 млрд. долара. Приходите от търговия с акции са нараснали с 11% до 948 млн. долара, което е в съответствие с оценките.

Кредиторът преразгледа печалбата за последните години на 4 октомври, за да отрази промяната в начина, по който отчита определени ценни книжа, част от инвестиционния си портфейл. Ходът съвпадна с този на други компании от Wall Street и може да намали колебанията при тримесечните печалби, каза банката.

Акциите на Bank of America са поскъпнали с 35% от 8 ноември (датата на президентските избори в САЩ) насам – най-големия ръст сред американските кредитори, след като победата на Доналд Тръмп захрани очакванията на инвеститорите, че финансовите компании ще спечелят от облекчените регулации.

JPMorgan Chase и Wells Fargo трябва също да представят резултатите си по-късно днес. Morgan Stanley ще обяви своите следващия вторник, а Goldman Sachs и Citigroup – в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още