IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America се цели в пазарния дял, докато европейските банки отстъпват

Главният изпълнителен директор на американския кредитор защити универсалния банков модел

14:40 | 14.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Главният изпълнителен директор на Bank of America Брайън Монихън. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Bank of America Брайън Монихън. Снимка: архив, Ройтерс

Американските банки, които са изправени пред по-строги правила и трудни пазарни времена, са по-силни в сравнение с много от чуждестранните си конкуренти и ще „засмучат“ бизнеса. Това прогнозира главният изпълнителен директор на Bank of America Corp Брайън Монихън, цитиран от Bloomberg.

“След финансовата криза от 2008 г. преминахме през сериозно преструктуриране“, заяви той по време на събитие във Вашингтон.

Сега големите американски банки са „добре капитализирани, доста ликвидни и си умират за бизнеса“, каза още банкерът. „Смятам, че други части на света преоформят банковите си системи в момента. Ние сме бенефициентите от това“, допълни той.

Коментарите на Монихън, който прекара голяма част от шестте си години начело на банката, борейки се с правни въпроси и преструктурирането на контрола и счетоводния й баланс, контрастират с предупрежденията, които идват от конкурентите му в Европа.

Миналата година главният изпълнителен директор на Societe Generale SA Фредерик Удея каза, че регионът е нужно да запази пет или поне шест глобални банки. В реч през май главният изпълнителен директор на Barclays Plc Джес Стейли заяви, че европейските компании са под риск от кредитен контрол над местните капиталови пазари от страна на американските фирми.

Докато за Стейли това може да е проблем, Монихън смята, че конкурентното предимство е сред малкото светлинки в тунела, които подчерта по време на дискусия, организирана от Wall Street Journal.

Запитан дали вижда възможности, докато европейските банки са принудени да се оттеглят, той отговори с „да“. Barclays, Deutsche Bank AG и Credit Suisse Group AG са сред тези, които се оттеглят.

Монихън защити и т.нар. универсален банков модел, т.е. да се предоставят възможно най-много финансови услуги на клиентите, като предимство в текущата среда. Той избегна темата, че банки като неговата трябва да се разцепят на по-малки части.

„Въпреки че първото тримесечие беше по-слабо в сравнение с миналогодишното, пазарните дялове се придвижиха към универсалния банков модел“, коментира той и добави, че „интегрираната стратегия работи“.

Банкерът коментира още, че по-строгите капиталови правила затрудняват банките като неговата да отпускат повече кредити, което възпира растежа. Опасенията за глобалната икономика държаха лихвените проценти ниски и обезкуражиха част от бизнеса на капиталовия пазар.

Второто тримесечие се очертава не чак толкова лошо в сравнение с първите месеци на 2016 г., когато пазарите се сринаха, а инвеститорите се оттеглиха. „Реалността е, че търговските обеми са задоволителни“, каза той. „Ще е интересно да видим как ще се отрази това тримесечие, но за нас то е добре“, заключи Монихън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още