IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките и технологичните компании помогнаха на щатските индекси да завършат на зелено

Във фокуса на инвеститорите бяха още изказването на Джером Пауъл, докладът на National Association of State Budget Officer и отчетът на Walmart

23:47 | 15.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на фондовата борса в Ню Йорк приключиха сесията в четвъртък на зелена територия на фона на доброто представяна на компаниите от банковия сектор и възстановяването на Apple след три поредни сесии на червено, съобщава CNBC. 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 208 пункта, или 0,83% към стойността си, като завърши деня на ниво от 25 289,27 пункта, докато акциите на Apple и JP Morgan поскъпнаха с 2,5 на сто, а книжата на Caterpillar прибавиха 3,4% към стойността си.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 1,06% до 2730,20 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се повиши със 122,64 пункта, или 1,72 на сто, до 7259,03 пункта, воден от поскъпването на акциите на Alphabet и Netflix съответно с 1,5 на сто и 1,1%.

Акциите отбелязаха своеобразно рали следобед, след като стана ясно, че САЩ и Китай са удвоили усилията си за постигане на търговско споразумение по време на срещата на страните от Г-20 в Аржентина.

Компаниите от банковия сектор представиха добри резултати по време на днешната сесия. Акциите на Bank of America поскъпват с 2,5%, а тези на SPDR S&P Bank ETF прибавиха 1,7% към стойността си.

Във фокуса на инвеститорите беше и отчетът на лидера в търговията на дребно Walmart, който компанията обяви по-рано през деня.

Пазарите не останаха безразлични и към изказването на гуверньора на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, който заяви, че на всяко следващо заседание на Централната банка може да се очаква да бъде взето решение за ново повишаване на лихвените проценти.

сащ сащ

Пауъл сподели още, че е "много доволен" от икономическото положение, но определи като обезпокоителни някои признаци за възможно забавяне на световния икономически растеж. Той уточни, че досега не е забелязал значително отражение от търговското напрежение върху икономическата ситуация. Централният банкер обаче изтъкна, че увеличението на митата може да спре растежа на инфлацията, подхранвайки едновременно с това инфлацията.

От друга стана от асоциацията на служителите, заети с щатския бюджет, National Association of State Budget Officer, заявиха, че разходите на САЩ, предвидени за отделните щати, преминаха прага от 2 трлн. долара през фискалната 2018 г. Според данните общите разходи нарастват с 4,8% спрямо 3,8% през фискалната 2017 г.

Годишният доклад се фокусира върху седем основни категории на щатските разходи, които са за начално и основно образование, висше образование, социална помощ, Medicaid, транспорт, изпълнение на наказания и „всички останали“.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа отчете понижение до 3,107%, а тази по 30-годишните облигации се повиши до 3,356%.

При валутните пазари индексът на долара, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете ръст от 0,27% до 97,06 пункта. Еврото поскъпна спрямо долара с 0,12 на сто до 1,1322 долара за евро, а британската лира отметна 1,70% от стойността си, като се търгуваше за 1,2776 долара за паунд.

На петролните пазари фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поскъпнаха с 21 цента до 56,46 долара за барел, а цената на международния бенчмарк, добиван в Северно море, сорт Брент се повиши с 42 цента до 66,54 долара за барел.

Цената на златото прибави 0,3% към стойността си, като ценният метал се търгуваше в края на сесията при 1213,8 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още