Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Банките в САЩ мечтаят за неочаквани приходи заради ранна ваксина за коронавируса

Ако драматичният ход на пазара на облигации продължи, това може да доведе до подобряване на печалбите от кредитиране, според анализатори

Банките в САЩ мечтаят за неочаквани приходи заради ранна ваксина за коронавируса

Снимка: архив Ройтерс

Американските банки ще пожънат бърз и голям неочакван приход от ранната ваксина за Covid-19, след като положителните данни от проучванията на Pfizer и BioNTech изпратиха дългосрочните лихвени проценти на значително по-високи нива, пише FT.

Ако драматичният ход на пазара на облигации продължи, това може да доведе до подобряване на печалбите от кредитиране, според анализатори, ръководители и собствените прогнози на банките.

Стивън Шер, главен финансов директор на Goldman Sachs, каза на конференция миналата седмица, че новините за ваксините „ще бъдат добри за банките“, тъй като пораждат „рефлационни резултати“ и „по-голям наклон на кривата на доходността“.

Икономиката може да се разшири по-бързо от преди, ако широко разпространена ваксина позволява отслабване на социалните ограничения и подобряването на перспективите оправдава по-високи лихвени проценти. Това ще увеличи доходите на банките от заеми.

Доходността от 10-годишните държавни ценни книжа - често използвана като груб показател за нарастваща и спадаща рентабилност на банките, се увеличи от 0,82% до 0,96% миналия понеделник след новината за ваксината на Pfizer и BioNTech. След това тя се стабилизира на ниво около 0,92%.

Още по темата

Последва ръст на цената на акциите на големите американски банки, като книжата на JPMorgan Chase и Bank of America поскъпнаха с 14% в понеделник. Още по-силен ръст отчетоха акциите на някои големи регионални банки, които са силно изложени на търговско кредитиране: пазарната оценка на Comerica и M&T Bank нарасна съответно с 20% и 25%.

Търговските заеми обикновено налагат плаващ лихвен процент, който се коригира автоматично с колебанията в пазарните лихви.

Тримесечните регулаторни отчети на банките от миналата седмица разкриват доколко промяна в лихвената среда би подобрила перспективите пред тях. Четирите най-големи заемодатели в САЩ биха се радвали на 22 млрд. долара годишни приходи, ако лихвените проценти бяха с 1 процентен пункт по-висок спрямо очакваното за септември за различните матуритети.

Bank of America например казва, че ако дългосрочните лихвени проценти се повишат с 1 пункт повече от очакваното, това ще добави 3,3 млрд. долара към приходите и. Еднократно увеличение на краткосрочните лихви ще генерира 6,4 млрд. долара.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Wall Street игнорира лошите данни от пазара на труда