Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Банките в САЩ вече не могат да определят кредитоспособността на потребителите

Коронавирусът премахна съществуващите модели при решенията за отпускане на кредити, посочват от компанията за определяне на кредитния риск TransUnion

Банките в САЩ вече не могат да определят кредитоспособността на потребителите

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Банките рязко забавят отпускането на кредити на американски потребители по време на коронавирусната криза. Една от причините - те вече не могат да определят кой е кредитоспособен.

Милиони американци остават без работа и не успяват да покриват вноските по своите кредити. Но в много случаи пропуснатите плащания не се отразяват в техните кредитни оценки, както и при кредитните отчети на потребителите, съобщава в. Wall Street Journal. 

Още по темата

Объркването произтича от разпоредба в правителствения пакет за стимулиране по време на пандемията от коронавирус. Законът гласи, че кредиторите, които позволяват на кредитополучателите да забавят плащанията си по дълг, не могат да отчитат тези плащания като забавени. От 1 март до края на май американците отлагат плащания по дълг по над 100 милиона сметки, сочат данни на TransUnion. Това е ясен знак за финансовото затруднение, в което изпадат много американци заради коронавируса.

Този факт допълнително помрачи перспективите за кредиторите. Години наред силните потребителски разходи и заеми помагаха на банките да регистрират печалби. Сега американската икономика е в затруднение и кредиторите се опитват да разберат какво ще се случи с целия дълг, който американците са натрупали в предишните по-добри времена.

Кредиторите, които се сблъскват с трудни моменти за намиране на рискови кандидати за отпускане на кредит, одобряват по-малко на брой кредитополучатели за кредитни карти, автомобилни заеми и други видове потребителски дълг. Те търсят и нови масиви от данни, които биха могли да покажат кой от потребителите се намира във финансово затруднение и колко трябва да заделят за покриване на растящото количество необслужвани кредити. През миналата седмица Федералният резерв заяви, че най-големите американски банки могат да се сблъскат със 700 млрд. долара загуби от заеми на фона на продължаващия икономически спад.

„Без точна информация, тяхната единствена възможност е да се въздържат от отпускане на кредити“, смята Майкъл Абът, ръководител на отдел „Банковото дело“ за Северна Америка в консултантската фирма Accenture PLC. „Банките не знаят кой ще плаща и кой не. Това е като да летиш наспяло в кредитна буря“, подчертава Абът.

Банките започнаха да затягат стандартите си за отпускане на кредити през март, когато САЩ бяха ударени от първата вълна от съкращения на пазара на труда заради коронавируса.

До началото на април 33% от банките, които отговарят на проучването на Федералния резерв, изтъкват, че са повишили минималните си изисквания за кредитни карти през предходните три месеца, спрямо 14% през януари. Респондентите посочват, че са затегнали стандартите за кредитиране за всички категории потребителски кредити.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
4
 
5
преди 1 година
Аз си мисля, че и отпреди 2008ма не можеха, а сега - хептен...
4
 
0
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Все ще се намири решение и на това, и то вероятно от финтех средите ще има доста варианти.
1
 
6
 
3
0pk
преди 1 година
Е няма нужда вече от определяне на подобни работи. Кредити да се издават поголовно, че инак гладни бунтове ще има. Доста по-евтино ще излезе да се отписват кредити, вместо да се отделят пари за възстановяване на разрушеното. :]
6
 
4
 
2
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ох, горкото...така става, като много искаш да кажеш нещо, но капацитет не достига...
4
 
6
 
1
преди 1 година
Великата депресия - 2Сценарий същият,сценарист - тоже.Масовка още по-неосъзната, но пък въоръжена до зъби.....

Още от САЩ
Dow Jones възстанови голяма част от загубите, но остана на червена територия