Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Банкнотите от 100 долара са най-популярните в света

Банкнотите в обращение с лика на Бенджамин Франклин са се удвоили от световната финансова криза насам

Банкнотите от 100 долара са най-популярните в света

Снимка: Архив Ройтерс

Бенджамин Франклин е най-популярният човек в света в момента. От 2017 г. банкнотите с неговия лик са се превърнали в най-масовата банкнота в обращение в света, слагайки край на хегемонията на еднодоларовата банкнота през последните 20 години, съобщава испанският вестник El Pais.

По-конкретно банкнотите от 100 долара в обращение са се удвоили от световната финансова криза насам, като са надхвърлили 13 млн. броя, става ясно от статия в списание Finance&Development на Международния валутен фонд (МВФ).

Още по темата
През 1998 г. класацията на най-популярните валути в света беше по-различна. Първото място се заемаше от еднодоларовата банкнота с близо шест милиона броя в обращение, следвана от 20-доларовата банкнота с 4,5 млн. броя, а третото място беше за банкнотата от сто долара с три милиона банкноти в обращение. Банкнотите от два, пет, десет и петдесет долара по онова време не надхвърляха два милиона броя.

През последните две десетилетия обаче банкнотите от сто долара в обращение са регистрирали най-голям ръст от 333%. През 2008 г., малко след началото на световната финансова криза, банкнотата надмина по популярност тази от 20 долара, но са й били необходими още десет години, за да се изкачи на първото място.

Голяма част от банкнотите от 100 долара в обращение обаче се намират извън САЩ. Почти 80% от 100-доларовите банкноти и над 60 на сто от всички американски банкноти, се намират извън страната, докато през 1980 г. това се е отнасяло за едва 30% от американските банкноти, сочат данни на подразделението на Федералния резерв в Чикаго.

Причините за нарастването на търсенето са две – от една страна недоверието в местната валута, а от друга – връзката между банкнотите с висока номинална стойност и незаконната дейност. Във връзка с първата причина икономистът на Фед Рут Джъдсън казва, че част от търсенето на долари в чужбина е стимулирано от „статута им на сигурен актив“. Търсенето на пари в брой, особено от други страни, расте по време на политическа и финансова криза, отбелязва Джъдсън в статия в списание Econ Focus на Федералния резерв в Ричмънд от 2018 г.

Колкото до факта, че растящото търсене е съсредоточено в банкноти с висока стойност, Кенет Рогоф, икономист от Харвардския университет, отбелязва, че „банкнотите с висока номинална стойност обичайно се използват за укриване на данъци или заобикаляне на закони. „Всеки ден апартаменти и къщи в големите градове в света се плащат с куфарчета с пари в брой, при това не защото купувачите се страхуват, че банката ще фалира“, казва Рогоф.

Все пак увеличаването на парите в брой в момент, когато трансакциите с виртуални пари са част от ежедневието, не винаги е свързано с незаконна дейност. Рогоф отбелязва, че законното търсене също расте „заради изключително ниското ниво на лихвите и на инфлацията“.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
6
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Абсолютно не вярвам, че има само 13 милиона 100 доларови банкноти.
4
 
6
 
1
преди 10 месеца
Лайнометите на Москва нещо за рублите нещо за самая магучая.пу да ви бера лайката

Още от САЩ
Dow прибави близо 370 пункта в края на работната седмица