Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Bayer отчита напредък по спора за глифозата в САЩ

Увеличават се шансовете правната битка да бъде прекратена с пакета за споразумение на стойност 11 млрд. долара

Bayer отчита напредък по спора за глифозата в САЩ

Снимка: Bloomberg LP

Според адвокати на химическата и фармацевтичната компания Bayer и ищците е налице сериозен напредък в извънсъдебното споразумение за глифозата в САЩ. Юридически представители от двете страни заявиха в съда в четвъртък, че са разрешили хиляди нови дела, свързани с предполагаемите канцерогенни ефекти на съдържащия глифозат пестицид Roundup.

Това би трябвало да увеличи шансовете правната битка да бъде прекратена с пакета за споразумение на стойност 11 милиарда долара. Посредникът Кен Файнберг показва увереност: “Оптимизмът ми няма граници", каза той, цитиран от DPA. Акциите на фармацевтичната и агрохимичната група поскъпнаха с 1,7 процента преди отварянето на борсата, но към 16 часа са надолу с 1,82 на сто до 53,42 евро за брой.

Още по темата

Споровете за предполагаеми канцерогенни рискове от пестицида Roundup с активната съставка глифозат за Bayer започнаха с придобиването на американския гигант за семена Monsanto през 2018 г. Компанията би искала да се отърве от многото съдебни дела в САЩ с един замах с помощта на голямо споразумение.


В края на юни вече изглеждаше сякаш това до голяма степен е постигнато. Компромисът, договорен с адвокатите на ищците, обаче беше класифициран от съдията като проблемен по един съществен момент и трябваше да бъде преразгледан. Целта е да се изясни как ще се обработват евентуални бъдещи дела за глифозата.

За да може да се водят преговори на спокойствие, страните по спора се договориха в рамките на съдебното заседание, че ще удължат спирането на продължаващото производство по глифозата до ноември. Не е необичайно извънсъдебно споразумение с толкова голям обем да изисква толкова месеци, в крайна сметка то изисква намесата на редица различни адвокатски кантори, поясни и американски говорител на Bayer.

Скъпият пакет за обезщетения заради глифозата в обем до 10,9 милиарда долара (9,3 милиарда евро) от края на юни включва 8,8 до 9,6 милиарда долара за текущи производства и 1,25 милиарда долара за бъдещи дела. Тази част - срещу която съдията възрази - е от голямо значение за Bayer, за да има правна сигурност в случай на евентуални нови дела в САЩ.

Още по темата

Допълнителни съдебни дела във връзка с пестицида Dicamba и химикала PCB, които Bayer придоби в рамките на оценяваното на приблизително 63 млрд. долара поглъщане на Monsanto, също трябва да бъдат уредени извънсъдебно.

В случая с Dicamba сумата е около 400 милиона долара, при което съобвиняемата BASF Group също трябва да допринесе за разходите. Bayer планира да използва 820 млн. долара за решаване на съдебни спорове, свързани с химикала PCB.

Ако сумата се раздели на броя на ищците в казуса Roundup, то се очертава по средно 87 000 долара на човек. Това е само около половината от сумата, която някога американската фармацевтична компания Merck плати при извънсъдебно споразумение за лекарствотото срещу ревматизъм Vioxx, изчислява Bloomberg.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова
Още по темата: САЩ Bayer

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow продължава негативното представяне от предходната сесия на старта на новата*