IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедността продължава да измъчва САЩ въпреки пълната заетост

Докладчикът на ООН по въпросите на крайната бедност Филип Алстън определи тази ситуация като "срамна"

18:06 | 13.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нивото на бедност е намаляло незначително през 2017 година при мандата на президента на САЩ Доналд Тръмп въпреки сериозния икономически растеж и пълната заетост в страната, информира Статистическата служба на САЩ, цитирана от Франс прес и БТА. Докладчикът на ООН по въпросите на крайната бедност Филип Алстън определи тази ситуация като "срамна".

Средният доход на американските домакинства се е увеличил с 1,8 процента между 2016 година и 2017 година, като е достигнал 61 372 долара.

"Става дума за третото последователно увеличение" за този показател, съобщи статистическата служба.

Тази седмица Тръмп подчерта задоволството си от доброто състояние на американската икономика, с растеж с над 4 процента и едно от най-ниските нива на безработица в исторически план - 3,9 процента.

Нивото на бедност в най-голямата световна икономика е намаляло незначително през 2017 година (-0,4 процента). Тя засяга 12,3 процента от населението, което е 39,7 милиона американци.

"Американската администрация трябва да се срамува, каза Филип Алстън. "Ако това е най-доброто, което една от най-богатите страни в света успява да направи във време на голям просперитет, е срамно", добави той.

"Това е трагедия", твърди преподобният Уилям Барбър, съпредседател на организацията Poor People's Campaign, която критикува бедността чрез демонстрации и обществени дебати.

Наименованието на организацията е свързано с кампания, водена от Мартин Лутер Kинг преди 50 години.

По време на конферентен разговор Барбър критикува "политическото насилие спрямо бедните" и призова да се гласува на парламентарните избори на 6 ноември. "Трябва да променим това", настоя той.

Едновременно с това, делът на американците, които не разполагат със здравна осигуровка, е останал същият през 2017 година - 8,8 процента , което е 28,5 милиона души, според Статистическата служба. Преди реформата на здравната система, осъществена от бившия президент на САЩ Барак Обама, броят на неосигурените американци е бил 45 милиона души.

Противно на обещанията от предизборната кампания Тръмп не успя през 2017 година да отмени този закон, наречен Obamacare. Републиканците в Конгреса обаче открито го атакуват. Те също така се опитват да премахнат или възпрепятстват някои социални програми като раздаването на купони за храна.

Алстън предупреди, че тези промени ще имат значително влияние, като отражението им върху данните за бедността ще се видят едва следващата година.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Черешката на тортата:Белият дом се опълчил на международният съд в Хага!Че и на съдиите ще налагат санкции!https://***.youtube.com/watch?v=n8lgU0b7OgQИмаше такъв филм: Боговете сигурно са полудели.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още