IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом: Фалшивите новини излизат извън контрол

Администрацията на Доналд Тръмп отново обвини медиите в разпространението на невярна информация, призовавайки пристрастията да бъдат взети „на сериозно“

17:32 | 12.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп влезе в пореден конфликт с медиите, след като говорителка на Белия дом обвини журналисти в некоректно отразяване на негови изявления.

По време на брифинг в началото на седмицата Сара Сандърс заяви, че пристрастията на журналистите в новинарските репортажи са „извън контрол“ и трябва да бъдат взети „на сериозно“, пише в свой материал ежедневникът New York Times. Изданието посочва, че коментарите на Сандърс са във връзка с репортажи на журналисти, допуснали грешки в отразяването, но които по-късно са били поправени.

„Не можете да кажете, че става въпрос за неволна грешка, когато умишлено разпространявате информация, за която знаете, че е невярна“, каза тя по време на брифинга. По думите ѝ медиите и журналистите са публикували информация, която „не е потвърдена, не е надеждна и продължително е била отричана от редица хора, включително такива, запознати със случая“.

В отговор на обвиненията представител на журналистите е попитал дали тя не говори за самия президент, имайки предвид собствената му история със случаи на разпространена невярна и непотвърдена информация.

Така например малко след встъпването си в длъжност държавният глава обвини своя предшественик Барак Обама, че е подслушвал Trump Tower – твърдение, което не беше потвърдено от службите за сигурност. Той също така заяви, че милиони нелегални имигранти са гласували на президентските избори, което е станало причината той да загуби популярния вот.

Само преди месец държавният глава публикува в профила си в Twitter и поредица от антимюсюлмански видеа без потвърждение на тяхната достоверност. По това време говорителката на Тръмп заяви, че няма значение дали част от съдържанието отговаря на истината, тъй като „заплахата е реална“. 

През октомври президентът заплаши, че ще отнеме лиценза на телевизия NBC, след като медията излъчи материал, според който по време на заседание той е поискал почти десетократно увеличение на американския ядрен арсенал. Самата новинарска мрежа няма федерален лиценз, но нейните отделни канали имат.

Месец по-късно администрацията на Тръмп предприе действия срещу корпоративните собственици на една от най-критикуваните от него телевизии CNN. Министерството на правосъдието се опитва да блокира в съда покупката на Time Warner, част от които е Turner Broadcasting – собственикът на телевизионния канал.

Анализатори смятат, че действията на Тръмп целят да подкопаят доверието в журналистиката. Според социологическо проучване на изданието POLITICO и агенция Morning Consult 46% от американците вярват, че медиите съчиняват новини за държавния глава. Според данните 85% от хората, които одобряват работата на президента, вярват във „фалшивите новини“ за него и администрацията му.

New York Times отбелязва, че на този фон съществува силно партийно разделение в страната. При демократите 75% имат доверие в това, което чуват в новините, за разлика от републиканците, при които този процент е 19%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още