IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом настоява за разширяване на военните действия в Сирия

Шефът на Пентагона обаче не е съгласен с предложението

13:43 | 17.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Двама високопоставени представители на Белия дом настояват за разширяване на военните действия в Сирия, но шефът на Пентагона е против. Това съобщи изданието "Форин полиси", като се позова на осведомени източници, предаде РИА Новости.

По данни на списанието директорът по разузнаването към Съвета по национална сигурност Езра Коен-Уатник и съветникът за Близкия изток Дерек Харви предлагат САЩ да минат в настъпление в Южна Сирия, но министърът на отбраната Джеймс Матис вече няколко пъти отхвърля инициативата.

Наред с някои служители в Белия дом и висши военни Матис е на мнение, че тази "рискована стъпка" би довела САЩ до "опасна конфронтация с Иран", след което може да последва удар по американските военни в Ирак и Сирия, се казва в статията.

Джеймс Матис, генерал Джоузеф Дънфорд - председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, и специалният пратеник на САЩ за международната коалиция срещу "Ислямска държава" Брет Макгърк настояват усилията в Сирия да бъдат фокусирани върху изтласкване на джихадистите от опорните пунктове на "Ислямска държава", включително от Ракка, пише "Форин полиси".

По-рано бе съобщено, че в базата на американските сили край сирийския град Ат Танф са прехвърлени от Йордания мобилни ракетни системи за залпов огън. Освен това коалицията начело със САЩ нанесе в района на Ат Танф вече трети за този месец удар по сирийски проправителствени сили. Говорителят й полковник Райън Дилън каза, че са били унищожени танк и артилерийски системи, които се доближили твърде много и представлявали заплаха за сили, съюзени с коалицията, допълва РИА Новости.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 6
nobel
преди 6 години
Естествено, че от пентагона ще са против. Не е логично да стрелят срещу своите хора от ИД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още