IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом оряза прогнозата си за икономическия растеж в САЩ от 2,3% на 2%

От президентската администрация обаче изтъкват, че бюджетният дефицит се свива с по-бързо от очакваното темпо

10:33 | 09.07.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Белият дом оряза прогнозата си за икономическия растеж в САЩ от 2,3% на 2%

В осъвременен вариант на бюджета Белият дом понижи прогнозата си за икономическия растеж в САЩ, но обяви, че дефицитът се свива по-бързо от предвижданията, съобщи Ройтерс.

Действията на президентската администрация предшестват тежките преговори с Конгреса за съкращаването на разходите и повишаването на тавана по дълга на САЩ, поясняват от агенцията.

От Белия дом посочиха, че вече очакват брутния вътрешен продукт да нарасне с 2% през тази година и с 3,1% през 2014 г. Досегашните прогнози, публикувани в осъвременения вариант на бюджета през април, бяха за ръст от 2,3% през 2013 г. и 3,2% догодина.

Влошаването на прогнозата се дължи на „сериозните насрещни ветрове“ вследствие на мерките на строги икономии в Европа и на забавянето в Китай, както и на мащабните съкращения във федералния и щатските бюджети, влезли в сила в началото на март, подчертават от президентската администрация.

Оценката за бюджетния дефицит за настоящата финансова година, приключваща в края на септември, сочи свиване до 759 млрд. долара, или 4,7% от БВП, докато през април прогнозата бе за дефицит от 973 млрд. долара.

В сравнение с последните оценки на Бюджетната служба в Конгреса Белия дом предвижда по-висок дефицит спрямо БВП в краткосрочен план – 3,5% през 2015 г., докато от службата очакват 2,1%. Тази тенденция на понижение ще се обърне впоследствие заради нарастващите разходи за обслужването на дълга и здравните грижи за застаряващото поколение на бейби бумърите.

От президентската администрация влошиха прогнозата си и за безработицата, която според тях е показала известно подобрение през последните 6 месеца, но остава устойчиво над 7%. Според Белия дом това е следствие от забавени ефекти от най-тежката рецесия в САЩ след Голямата депресия от 30-те години на ХХ век.

Бюджетът на президентската администрация включва допълнително повишаване на данъци и свиване на някои разходи, които според Белия дом ще запазят постепенното понижаване на бюджетния дефицит като процент от БВП. Директорът за бюджета в Белия дом Силвия Матюс Бъруел изтъкна, че съобщението показва как бюджетът на Обама „постига основната цел за фискална устойчивост чрез извеждане на федералния дълг на пътя на понижение като процент от икономиката“.

Осъвременяването на икономическите прогнози и на бюджета обикновено предизвиква раздвижване във Вашингтон, но вчерашното съобщение бе на практика пренебрегнато от Републиканската партия, която контролира долната камара в Конгреса и се противопоставя по традиция на предложенията на президента Барак Обама за нивото на разходите в бюджета.

Причината за пренебрежението е липсата на провеждащи се преговори в момента за бюджета и дефицита, смята Робърт Биксби, изпълнителен директор на Concord Coalition, надпартийна група, обявяваща се в полза на бюджетните реформи. Според Биксби съобщението би имало по-голямо въздействие в края на август или началото на септември.

Не се очаква Конгресът да одобри бюджета на Обама през тази година, тъй като републиканците са се съсредоточили върху понижаването на дефицита и орязването на разходите. Сенатът гласува бюджета през март, но Камарата на представителите прави свой вариант на разходната част, а двете страни са далеч от постигането на споразумение. На свой ред Обама вече обяви, че вероятно ще наложи вето върху законодателство, реализиращо бюджетната рамка на републиканците.

В съобщението се съдържа прогноза, че свиващият се дефицит може да отнеме чувството на неотложност за постигане на споразумение по важните за републиканците проблеми като реформите във финансираната от правителството част от здравеопазването и пенсиите, твърди Марк Кенеди, директор на Graduate School of Political Management към университета „Джордж Вашингтон“. „Това усложнява битката около дефицита, която ще се разрази отново, щом се изправим пред проблема за поредното повишаване на тавана на дълга“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още