IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом удължава забраната за издаване на зелени карти до края на годината

Технологичната индустрия разкритикува мярката на Доналд Тръмп, според Мъск заповедта отива твърде далеч

08:42 | 23.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп удължава забраната за издаване на зелени карти извън САЩ до края на годината и замразява издаването на редица категории работни визи, включително на тези,  които се използват от технологичните компании и мултинационалните корпорации, предаде Bloomberg.

От технологичната индустрия заявиха, че това ще навреди на икономиката.

Заповедта на Тръмп включва замразяване издаването на визи до края на годината за служители в технологичния сектор и техните семейства, както и за  визи при вътрешнофирмени трансфери и такива по програмите за работа и обучение в чужбина.

Издаването на нови зелени карти също ще бъде замразено до края на годината.

Според оценки на администрацията мярката ще освободи до 525 000 работни места.

Действията на Тръмп замразяват редица H2-B визи за сезонни работници, с изключение на тези, работещи в хранително-вкусовата промишленост, заяви високопоставен служител на администрацията, пожелал анонимност.

Забраната ще засегне и визите Н-1В за квалифицирани работници, които се използват от големите американски технологични компании, визите Н-2В за неземеделски сезонни работници, визите J-1 за обмен на студенти и визите L-1 за мениджъри на мултинационални корпорации. Действията на Тръмп обаче няма да засегнат онези служители, които вече се намират в САЩ с валидни документи. 

Twitter и Amazon.com нарекоха заповедта на Тръмп „късогледа“. Според тях имигрантската работна ръка в технологиите може да помогне на икономическото възстановяване на САЩ от пандемията на коронавируса. Главният изпълнителен директор на Alphabet Inc. Сундар Пичай заяви в Twitter, че е „разочарован" и че „ще продължим да стоим на страната на имигрантите и да работим за разширяване на възможностите за всички". Изпълнителният директор на Tesla Inc. Илон Мъск каза в Twitter, че заповедта отива твърде далеч.

През фискалната 2019 г. САЩ издадоха над 900 хил. визи в категориите, за които Тръмп осъществи замразяване.

През последните няколко години администрацията премина към затягане на програмата H-1B и степента на одобрение на заявленията спадна. Технологичната индустрия разчита на визите H-1B за наемане на задгранични таланти, особено в областта на науката и технологиите. Според критици обаче някои компании са злоупотребили с програмата за сметка на наемането на американски служители.

Около три четвърти от визите H-1B отиват за хора, работещи в технологичната индустрия, въпреки че точните нива варират от година на година. Броят на неимигрантските визи, издадени през 2019 г., се свива за четвърта поредна година, до 8,7 милиона от 10,9 милиона през 2015 г., показват данни на Държавния департамент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още