Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Бен Бернанке: Правителствата в САЩ и Европа прекалиха с бюджетните съкращения

Действията на политиците принудиха централните банки да прибегнат до екстремни парични стимули, казва бившият председател на Фед

Бен Бернанке: Правителствата в САЩ и Европа прекалиха с бюджетните съкращения

Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Западните политици очакваха прекалено много от централните банкери през последните няколко години, тъй като правителствата бяха обсебени от това да правят бюджетни съкращения. Това заяви бившият председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке в интервю за ВВС.

„Правителствата в САЩ, Великобритания и еврозоната се престараха със строгите мерки за икономии. Вследствие на това Федералният резерв, Английската централна банка и ЕЦБ бяха принудени да въведат екстремни парични стимули: понижаване на лихвените проценти до близо нулеви нива и печатане на пари чрез количествените облекчения – мнозина смятат такива мерки за опасни“, казва Бернанке. 

Още по темата

„Смятам, че политиците бяха прекалено много фокусирани върху краткосрочни бюджетни съкращения в САЩ, Обединеното кралство и Европа“, казва Бернанке.

„Много голяма част от тази тежест – да се създаде възстановяване – в крайна сметка се падна на централните банки... Централните банки се опитват да използват всички налични инструменти, за да постигнат целите на правителствата“, допълва бившият председател на Фед.

Бернанке беше начело на институцията при избухването на световната финансова криза през 2008 г. и по време на рецесията. Затова ВВС го определя като „най-влиятелния централен банкер на нашето време“.

Ако имаше по-балансиран микс между парични и фискални политики – говоря за САЩ, както и за Великобритания и Европа – централните банки щяха да действат по-малко“, казва Бернанке.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
3
 
4
преди 4 години
''През лятото на 2012 г. докторантът Томас Херндън получил от свой професор задание да тества емпирично някое известно и сложно изследване. Младият учен решил да повтори изчисленията на харвардските икономисти Кенет Рогоф и Кармен Райнхарт от последния им научен материал'' - http://solidbul.eu/?p=3421

Казано иначе рано или късно(по-добре рано) ще стигнат до това което аз пиша - забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/novini/116481#comments

За мен нещата са ясно и ако не се вземат мерки до няколко години ще има милиарди жертви следствие граждански размирици и войни поради планетарните катастрофи
0
 
1
 
3
преди 4 години
Прав е. А и още не е късно.

Странно обаче как републиканец като Бен сега става Кейнсианец.
0
 
8
 
2
преди 4 години
Няма профилна снимка
Бен Шалом се опитва да открие проблема и ВЗАИМОВРЪЗКАТА в отношенията на ПРАВИТЕЛСТВАТА от една страна и ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ от друга.

Проблемите в бюджетите на правителствата се дължат на липсващото производство а от там и на ниската събираемост на данъците.

Производството е смазано от вносната китайска стока, която с ниските си цени и ОБЕЗЦЕНЕНИЯ ЮАН убива местното производители.

БЕЗРАБОТИЦАТА и социалните плащания допълнително натоварват бюджета и принуждават правителствата да печатат облигации и теглят заеми от ЦБ.
С въведения ВАЛУТЕН БОРД българското правителство е лишено от тази екстра и запълва дупките в бюджета със заеми от международни финансови институции или пък с ОРЯЗВАНЕ НА СОЦИАЛНИТЕ РАЗХОДИ.

В новия световен ред правителствата се превръщат в едни паразитстващи структури които чрез ДАНЪЦИ и ТАКСИ се грижат само и единствено за собственото сиоцеляване!

В ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СЛУЧАИТЕ СРЕД КОИТО СМЕ И НИЕ - правителствата изпълняват ролята на КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ.
1
 
3
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
Тук е прав - вместо да се налага да печатат ЦБ , трябваше да печатат правителствата - .............. собствени валути . Ама защо на всички им идва акъла когато вече от тях не зависи нищо.

Още от САЩ
Новите опасения за Covid-19 сложиха край на ралито на Wall Street