IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке е „по-голяма заплаха“ за САЩ от фискалната пропаст

Златото ще се представи по-добре от акциите, които на свой ред ще оставят зад гърба си облигациите, смята инвеститорът Питър Шиф

12:20 | 21.11.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Питър Шиф. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Питър Шиф. Снимка: Архив Ройтерс

Федерален резерв, придържащ се към много разхлабена монетарна политика, представлява дори по-голямо предизвикателство за американската икономика, отколкото „фискалната пропаст“, заяви инвеститорът Питър Шиф, цитиран от CNBC.

Познат като силен критик на политиката на вливане на ликвидност, Шиф посочва, че председателят на Фед Бен Бернанке е „много по-голяма заплаха за икономиката на САЩ, отколкото фискалната пропаст“.

Дори след като Бернанке се въздържа от въвеждането на нови стимули въпреки определяното от него като „разочароващо бавно“ възстановяване, инвеститорът настоява, че „ако не беше цялото това приспособяване и всичките кръгове на вливане на ликвидност, нямаше да се наложи да се преодолява сега фискалната пропаст“. „И на практика главно заради действията на Фед ще трябва да се преодолява много по-голяма пропаст“, добави той.

Шиф е убеден, че вливането на ликвидност ще доведе до неконтролируема инфлация, и подкрепя златото като алтернатива на книжните пари и акциите. Той се придържа към схващането си, че ценният метал ще поскъпне до 5 000 долара за тройунция, след като политиката на Фед подкопае стойността на долара.

„Ако избегнем пропастта, това ще се отрази по доста „бичи" начин на пазара на злато, защото означава, че дефицитът от над трилион долара ще се запази, а тези големи дефицити са това, което разклаща основите на долара, тъй като Фед ще трябва да печата пари, за да го финансира“, обясни инвеститорът. „Колкото повече пари се печатат за изкупуване на държавни облигации, които никой не желае, толкова по-нагоре ще отива цената на златото“, смята той.

Доскоро фондовите пазари отчитаха ръст, който според Шиф се дължи на изкуствена подкрепа от страна на Фед. „Всички движения на американския фондов пазар се подхранват от инфлацията. Това е не защото икономиката върви по-добре, или че реалните печалби се очаква да нараснат, а просто защото стойността на парите се разрушава“, категоричен бе той.

Златото „ще се представи по-добре от акциите, но акциите на свой ред ще оставят зад гърба си облигациите“, добави инвеститорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 11 години
да нямаш ферма......????!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
За съжаление *** са завзели властта в целия свят. И си правят своите тъпотии, струващи понякога стотици милиарди, а понякога трилиони. Има ли някой в инвестора, който да не знае, че така нареченита "помощи" за Гърция са хвърлени на вятъра пари? Единствено Атгела Меркел не е чувала за това. Фед печата пари - няма нищо лошо, ако не ги печаташе в такива количества. Щатите дължали на ФЕД 7 трилиона? А ФЕД откъде ги е взел, че да ги даде на Щатите? Господа финансисти, не ми се сърдете, че аз все по-малко използвам хартиени пари. Благодарение на това нещата ми вървят все по-добре и в съвсем недалечно бъдеще най-вероятно ще се откажа напълно да използвам официалните парични знаци, или средства за разплащане. Никак не ми е приятно някой да напечата една шарена хартийка, и срещу това да иска да получи част от моя труд. Каокто казва Петко Бочаров : НЯМА ДА СТАНЕ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Дон Карлос
преди 11 години
От години вече, от както Бернанке е започнал планомерно да увеличава дълга на САЩ с много трилиони долари чрез количествените безумия, го говоря това нещо. За съжаление свръхзабогатяването на банкерите от частната банка ФЕД е по-важно от интересите на най-могъщата държава. Дългът на САЩ към ФЕД вече надхвърли астрономическата сума 7 трилиона! И то официално, а неофициално може и да са много повече. И бедата не е само в съсипването на Америка. Методично е съсипван целият свят - достатъчно е да споменем само поскъпването едва ли не в геометрична прогресия на всичко - петрол, злато, метали, суровини, храни...И съществен дял за това имат банкерите от Фед и в частност количествените им безумия. И само като си помисля, че анализатори и икономисти от целия свят услужливо или от глупост наричат това "позитивен" пазар, "позитивна" макрорамка!?Страшно позитивно, няма що! В съвсем недалечно минало петролът струваше 12-18 долара за барел, а сега икономиките се задъхват от цената му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
kanartikin
преди 11 години
Tези които знаят как, нямат възможност да го направят...а тези които имат тази възможност,... нямат желание !!!Това което казва Питър Шиф е азбучна истина и се преподава като А и Б в учебниците за 1 курс.За съжаление, когато икономиката е подчинена на политици, винаги става така.Обама нарече конкуренцията "Социален Дарвинизъм" и че няма да я допусне...След като от най високо ниво се насажда политика, а не конкурентност и икономически правила... какъв пазар, какво състезание, какви "5лева"Пре разпределение до дупка.. а след мен и потоп...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
sel4o
преди 11 години
Това е 100% истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
най-после някой да "предскаже" азбучната истина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още