Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Бернанке: Фед и АЦБ предотвратиха тежки икономически последствия

Бившият шеф на централната банка на САЩ признава, че повечето й заседания са ужасно скучни

Бернанке: Фед и АЦБ предотвратиха тежки икономически последствия

Бен Бернанке и Мървин Кинг. Снимка: Ройтерс

Бившият председател на Федералния резерв от 2006 до началото на 2014 г. Бен Бернанке продължава да смята, че кейнсианските му методи за спасяване на икономиката са проработили, пише Market Watch.

При среща с гуверньора на британската централна банка Bank of England Бернанке заяви, че усилията на двете банки да задвижат икономиките след кризата са били успешни.

Според него резултатът е, че САЩ и Великобритания имат много по-висок ръст, отколкото Европейския съюз, чийто отговор бе по-малко агресивен.

„Като стабилизирахме финансовата система, ние избегнахме много, много по-лоши последствия за нашите икономики“, заяви в интервю заедно със Мървин Кинг за BBC Бернанке.

Кинг беше гуверньор на Bank of England по време на кризата и постоянен съюзник на Бернанке. Двамата се познават от три десетилетия, още от Масачусетския технологичен институт са дългогодишни приятели.

Методите на наливане на парична ликвидност продължават да имат силна опозиция. Критиците посочват, че все още е прекалено рано за Фед да обяви победа. Централната банка все още трябва да намали исторически рекордното парично обращение, при това без да причини тежки икономически странични ефекти, твърдят те.

Още по темата
В същото време Бернанке споделя, че срещите на Федералния резерв на САЩ обикновено са много скучни и изходът е предизвестен.

„Те получават много внимание, но повечето от тях са убийствено скучни“, заяви Бен Бернанке,  в интервю за BBC. “Те карат по сценарий. Съветниците вършат цялата работа и те пишат предварително комюникето за вземането на решението”. 

Едва в някои редки случаи срещите предоставят някаква изненада, заявява Бернанке. Такъв случай е била срещата от последната седмица на октомври 2008 г., един месец след банкрута на Lehman Brothers. Най-големият банкрут в историята на САЩ предизвика верижна реакция, която задълбочи вътрешната рецесия и пренесе негативите по целия свят.

По статията работиха: Георги Драганов, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow Jones прибави 360 пункта, но остана на червена територия за седмицата