Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Бернанке защити решението на САЩ да спаси AIG

Застрахователната компания нямаше представа колко пари ще са им необходими и как ще ги платят, заяви бившият председател на Фед

Бен Бернанке бе е един от тези хора, които заемаха централна роля преди, по време на и след избухването на кризата от 2008 г. Може да се каже, че бившият председател на Федералния резерв бе сред "творците" на съвременната стопанска история – факт, от който обаче той изглежда не е особено доволен на този етап.

Бернанке, на моменти видимо раздразнен, застана на свидетелската скамейка във федерален съд в четвъртък, за да защити спасяването на American International Group Inc (AIG) в дело, заведено от Морис Р. "Ханк" Грийнбърг – бивш главен изпълнителен директор на застрахователния гигант. Той свидетелства в рамките на около три часа, в които често отговаряше с една или две думи на въпросите, зададени от адвоката на ищците Дейвид Бойс.

Разпитът на бившия водещ централен банкер на деветия ден от съдебния процес последва разговора с Тимъти Гайтнър, президент на Федералната резервна банка на Ню Йорк и бившия американски финансов министър Хенри Поулсън.

Още по темата

Според Морис Грийнбърг правителството незаконно е отнело собствения капитал на AIG. Той изтъкна също, че 14-процентната лихва по заема за оздравяване е "изнудване". Делото бе заведено през 2011 г. от Starr International Со – инвестиционна и благотворителна фирма, управлявана от Грийнбърг, която оценява щетите си на най-малко 25 млрд. долара.

Преподаватели по право и други правни експерти заявиха, че съдебните показания от бившия председател на Фед са крайно необичайно, ако не и безпрецедентно събитие. Правителството първоначално се съпротивляваше на участието на Бернанке в делото, отлагайки процеса с различни мотиви. Властите дори извоюваха постановление във федерален апелативен съд, че той не би трябвало да дава показания докато е председател на Фед. След като обаче на 31 януари Бернанке предаде ръководната позиция във Фед на Джанет Йелън, правителството се отказа от позицията си.

В свидетелските си показания Бен Бернанке бе по-критичен към AIG, отколкото Гайтнър и Поулсън, защитавайки решенията на щатските власти и Фед. На въпрос какво е целяла структурата на спасителния пакет, той заяви: "Основната цел бе да се сведе до минимум необходимостта акционерите на AIG да бъдат спасявани".

Бернанке каза още, че през уикенда преди да бъде обявено спасяването AIG "нямаше представа за това колко много им е необходимо или как ще го платят".

Основните претенции на Starr International са, че правителството не е разполагало с правен орган, който да вземе 79,9% от собствения капитал в AIG в замяна на предоставяне на заема в размер на 85 млрд. долара през септември 2008 г.

Водената от Грийнбърг компания също така твърди, че правителството е излязъло извън своите правомощия и е наказало AIG без задълбочен анализ или разследване.

AIG, чиято основна дейност е продажба на застраховки, почти рухна в резултат на продажбата на дерегулирани дериватни инструменти, които имаха за цел да защитават банки и други големи клиенти в случай на загуби по техните сложни ипотечни облигации.

Бен Бернанке, който сега е сътрудник в Brookings Institution, ще застане на съдебната скамейка отново в петък.

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков
Още по темата: САЩ AIG Бен Бернанке

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
Той изтъкна също, че 14-процентната лихва по заема за оздравяване е "изнудване".

Думата спасяване не се нуждае от коментар , вече знаем какво означава .
0
 
6
 
1
преди 5 години
ей за тва остааш ги да фалират и да хващат гората *** наглата ***. Тоя Бернанк ръце треа му целуват тез ***, че принтира пари до луната и обратно да ги "спасява". То вече тея ФЕД е късно да сменят стратегията те горките са зле вече и ако стане нещо никой няма да бъде спасен. Просто тряя да стане работата Too big suppose to fail и толкоз да нема после хъката мъката и да нахалстват и наглеят. Слизат от лимузината лачват се пак на метрото продават си апартаментите и луксозните къщи в Манхатън и отиат да копат на село и толкоз ...

Още от САЩ
Доналд Тръмп обеща ваксини за всички американци до април