Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Бил Гейтс: САЩ трябва да помогнат на бедните страни за снабдяване с ваксина

Милиардерът е предложил на Конгреса на САЩ включване на още 8 млрд. долара в мерките за икономическа помощ за подпомагане на държави с по-малко възможности

Бил Гейтс: САЩ трябва да помогнат на бедните страни за снабдяване с ваксина

Снимка: Bloomberg L.P.

Основателят на Microsoft Corp. Бил Гейтс призова властите в САЩ да предприемат по-глобален подход в справянето с коронавирусната пандемия. „Грижим се единствено за себе си“ в производството и снабдяването с ваксина, заяви милиардерът филантроп.

Гейтс посочи, че е предложил на представители на Конгреса да бъдат добавени още 8 млрд. долара към допълнителните мерки за икономическа помощ, които в момента се обсъждат, с цел подпомагане на не толкова развитите държави да получат бъдеща ваксина.

„Опитваме се да гарантираме, че можем да го (вируса – бел. ред.) спрем сега не само в богатите държави“, заяви Гейтс в интервю за Bloomberg News във вторник.

Още по темата

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е обещала повече от 350 млн. долара за изследвания в областта на Covid-19. Голяма част от тези средства са насочени не само в изследователска дейност, но и за производствени мощности, което ще подпомогне и разпределението в световен мащаб. По-конкретно Гейтс заяви, че е финансирал разработването на препарати от компаниите AstraZeneca PLC, Johnson & Johnson и Novavax Inc. според него тези са най-евтините и предлагащи възможност за по-голямо производство опции.

В момента по света се разработват над 100 различни ваксини, като над две дузини се изпробват вече върху хора.

Гейтс е поредният глас, който изразява притеснение за т. нар. „ваксинен национализъм“, при който дадена държава приоритизира производството и снабдяването с ваксини за себе си.

Според него първоначална ваксина срещу коронавирус ще бъде одобрена до началото на 2021 г., въпреки че тя по всяка вероятност ще бъде достъпна първо за по-богатите държави. По-надеждна ваксина ще изисква повече време, смята милиардерът.

„Първоначалната ваксина, по отношение на ефикасността си срещу разболяване и предаване, няма да е идеална и може да няма дълга продължителност на действие“, заяви той.

Въпреки това той е оптимист, че многото разработвани терапии за лечение на вируса ще помогнат за значителното намаляване на смъртността.

„Иновациите при диагностицирането, терапията и ваксините ще ни изкара до голяма степен от това до края на 2021 г.“, прогнозира Гейтс. „Истинският край ще дойде, когато между естественото заразяване и ваксината имаме стаден имунитет“, допълни той.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
3
 
5
ing5rov до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Лапник , ГейЦа е престъпник , трябва да ги съдят за геноцид със Сороса ...
4
 
3
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Много скоро самите Съединени щати ще имат нужда от помощ
7
 
3
 
3
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Пенсионер, айде ако обичаш с малoyмните ти глупости - другаде!
2
 
7
 
2
преди 1 месец
Туземци богати американци не съдят (демек)....
4
 
6
 
1
преди 1 месец
Гадинке, а ти ще изпробваш ли върху себе си тия ваксини?
Айде хиляди станаха безплодни от тях - доказано! - вече си дърт,
ама ей тъй, за благородните подбуди?!

А, и що никой не те съди?! Аааа, богати туземци американци не съдят!
Нали така?
Така.

Още от САЩ
Смелите обещания на Тръмп за Covid-ваксина натежават на доверието в нея