IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Глобалната икономика е опасно близо до дефлационен растеж

Федералният резерв на САЩ ще увеличи лихвите през септември с поне 25 базисни пункта, смята фонд мениджърът в Janus Capital Group

09:32 | 08.08.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Бил Грос: Глобалната икономика е опасно близо до дефлационен растеж

Глобалната икономика е опасно близо до дефлационен растеж. За това предупреждава фонд мениджърът в Janus Capital Group Inc. Бил Грос, цитиран от Bloomberg. Той смята, че лихвите в САЩ ще тръгнат нагоре през септември с първо увеличение с 25 базисни пункта.

Когато „се усети полъхът на дефлацията, нещата се преобръщат и става зле“, заявява Грос, който преди около година напусна най-големия облигационен фонд в света Pacific Investment Management Co. (PIMCO).

Грос се присъедини към Janus през септември 2014 г. и сега управлява 1,5 млрд. долара чрез фонда Janus Global Unconstrained Bond.

В интервюто за Bloomberg Грос посочва не само, че индексът CRB Commodity, който следи представянето на суровините, е на циклично дъно, но стойността му е и под тази, отчетена през 2008 г., когато Lehman Brothers Holdings Inc. фалира.

Пазарите на суровини разказват истинската история за това какво се случва в икономиката, защото те са обект на търсене и предлагане в реално време, защитава тезата си Грос. Петролът, металите и земеделската продукция поевтиняха на фона на забавянето на растежа в Китай, като пренаситеността на редица пазари допълнително потисна цените.

Според него Федералният резерв на САЩ ще увеличи лихвените проценти следващия месец с 25 базисни пункта.

„Септември е месецът, със сигурност“, категоричен е Грос.

„Фед живее с мисълта, че ще повиши лихвите преди края на годината“, заявява той на фона на решението на Английската централна банка от тази седмица да запази курса на паричната си политика, но и на разговорите за промяната й догодина.

Евентуален ход на Фед през септември не е напълно гарантиран, но мнозинството сега смята така, обяснява още Грос.

Ако има повишение, то ще бъде от 25 до 50 базисни пункта, смята инвеститорът. Грос обаче посочва, че ръст на лихвата с 50 базисни пункта ще изплаши пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
ми тоя *** Грос няма да може да те обира повече и напрао му се пука тиквата кво ше прай от са нататък и не само на него, а на цялата пасмина еврейски банкерски *** ....... те тва значи термина "дефлационен разтеж"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Някой да обясни термина "дефлационен растеж", моля?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още