IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос към централните банки: Вземете пример от "Монополи"

Милиардерът инвеститор предупреждава за лимитите във възможността на централните банки да насърчат растежа и за рисковете от дефлацията

16:45 | 06.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бил Грос. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Бил Грос. Снимка: Архив Ройтерс

Милиардерът инвеститор Бил Грос има послание за Джанет Йелън: Вземете пример от „Монополи“. В последната си прогноза за Janus Capital Group Грос сравнява икономиката с настолната игра, където играчите взимат 200 долара всеки път, когато минат през квадратчето „Старт“, пише Bloomberg. Това плащане - аналог на даването на кредит, гарантира експанзия в началото, но обрича играчите, защото сумата е фиксирана и не расте, което в крайна сметка води до стагнация и фалити.

„Ако управителите във Фед и президентите разбираха малко повече от „Монополи“ и по-малко от остарели икономически модели като правилото на Тейлър и кривата на Филипс, тогава икономиката и перспективите пред нея може би щяха да са по-добри", коментира Грос.

„Председателят на Фед Джанет Йелън и редица други централни банкери понижиха лихвените проценти до рекордно ниски нива, но не успяха да насърчат ръста на кредитирането в реалната икономика дали защото търговските банки не искат да поемат риска, или потребителите и корпорациите не искат да взимат заеми“, допълва той. „Макар че ниските лихви помогнаха за задвижване на икономическата експанзия, това ще дойде до своя край, щом лихвите станат отрицателни“, посочва инвеститорът.

72-годишният Грос предупреждава месеци наред за лимитите във възможността на централните банкери да насърчат растежа и за рисковете от дефлацията. През септември той заяви, че Фед трябва да се оттласне от нулевите лихви, при това бързо. Според анализа му, публикуван на сайта на Janus Capital Group, основанието за притеснение нараства заедно с глобалните държавни облигации на стойност 10 трилиона долара, които вече са с отрицателна доходност.

Икономистите Джон Тейлър и Уилям Филипс са разработили модели за насочване на паричната политика и тези модели се основават съответно на инфлацията и безработицата. Според Грос обаче те не отчитат важността на частното кредитиране в икономиката.

„Кредитирането е маслото, което смазва системата, сламката, която разбърква питието, и когато частната система (не централните банки) не може да генерира достатъчно ръст на кредитите, тогава ръстът на реалната икономика буксува и дори се понижава“, посочва Грос.

По думите му фискалната политика засега на практика не съществува, така че задачата за съживяване на икономиката е оставена на централните банкери.

Според милиардера друг фактор, потискащи растежа, е „деглобализацията“. Пример за това е референдумът във Великобритания, забавената имиграция и търговия, застаряващото население, прекалената задлъжнялост и роботизирането, което застрашава работните места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още