IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос напуска Pimco

Прочутият инвеститор ще управлява наскоро стартиралия Janus Global Unconstrained Bond Fund

16:47 | 26.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бил Грос напуска Pimco

Популярният инвеститор Бил Грос се присъединява към Janus Capital Group от понеделник (29 септември), съобщиха от компанията днес. По този начин досегашният ръководител на Pimco напуска дружеството, което самият той основа.

След оповестяването на новината акциите на Janus поскъпнаха рязко, нараствайки с повече от 40 на сто в първите минути на търговията на Wall Street.

Грос ще управлява наскоро стартиралия Janus Global Unconstrained Bond Fund и ще се присъедини към екипа на Janus, фокусиранан върху глобалното разпределение на активите. Ефективната работа на инвеститора в компанията ще започне на 6 октомври 2014, съобщиха от Janus.

"Бил Грос има невероятен опит с десетилетен успех и ще ни предложи изключителен подход към навигацията в днешните все по-рискови пазари с фокус върху макро стратегиите. Неговото участие осигурява на Janus уникална възможност да предложи стратегии и продукти, които са силно допълващите с тези, които вече са успели", заяви Ричард Вейл, главен изпълнителен директор на Janus Capital, цитиран от CNBC.

Xодът идва на фона на новината, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) разследва разследва дали облигационният лидер Pimco изкуствено e раздувал оценките на популярен фонд, насочен към дребните инвеститори.

Щателната проверка на финансовите операции на Pimco е в ход от няколко месеца, посочиха запознатите с казуса хора. По думите им самият Грос е бил разпитан от следователи на SEC. Ръководителят на Pimco е отказал коментар пред вестника.

SEC внимателно проверява начина, по който водещият борсово търгуван фонд, управляван от Грос, е купувал и оценявал някои облигации. Следователите проучват дали oценяваният на 3,6 млрд. долара Pimco Total Return ETF е купувал книжа на преференциални цени, но е разчитал на по-високи оценки за инвестициите при изчисляването на стойността на дяловете си скоро след това. Такова действие може да провокира впечатлението, че фондът е постигнал бързи печалби, въпреки че той в действителност се е възползвал от вариациите в начина, по който някои инвестиции се оценяват на облигационния пазар.

Разследването е в ход в продължение на най-малко една година, но изглежда, че се е засилило в последните седмици. Според експерти купуването на дисконтирани облигации, които след това с помощта на външни рейтингови компании получават по-високи оценки, е равносилно на закупуване на по-евтини стари коли в лошо състояние, които впоследствие след спекула биват продавани по-скъпо.

Pimco отрече обвиненията.

70-годишният Грос, известен и като Mr. Bond, е един от най-успешните облигационни инвеститори в историята. Той е смятан за основната движеща сила зад растежа на Pimco. Считано към 30 юни, компанията управлява активи на стойност близо 2 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още