Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Бил Грос не може да спре отлива от водещия световен облигационен фонд

През ноември от PIMCO Total Return Fund са изтеглени 500 млн. долара, а за последната година - цели 17 млрд.

Най-големият облигационен фонд в света Pacific Investment Management Co. Total Return Fund на Бил Грос продължава да се клатушка, докато инвеститорите се оглеждат в кой от конкурентите му да вложат парите си, съобщава Ройтерс.

През ноември от взаимния фонд са изтеглени 500 млн. долара, довеждайки отлива на средства за последните 12 месеца до 17 млрд. долара, посочва редакционният директор на Morningstar Кевин МакДивит.

В пълен контраст ноември бе забележителен месец за повечето от останалите, подлежащи на облагане облигационни схеми, които общо са привлекли близо 10,2 млрд. долара в брой, твърдят от Morningstar. За последните 12 месеца те са акумулирали 105,8 млрд. долара нови средства.

Отлив от 17 млрд. може да не изглеждат прекалено много за фонд, който все още управлява активи за 241 млрд. долара, но има признак, че инвеститорите са изгубили част от доверието си в Грос, чийто фонд се представя зле през цялата година и през ноември го направи отново заради изтеглените средства от акции и други рискови активи в полза на дългосрочни и средносрочни държавни облигации.

По-рано през годината Грос привлече вниманието, след като освободи от щатски ДЦК портфейла на своя Total Return Fund, но впоследствие облигационният пазар се оживи.

„В PIMCO Total Return Fund се наблюдава стабилна тенденция на отлив“, посочва МакДивит. „Фондът на Грос се представя зле през тази година и голяма част от средствата бяха върнати в неоправдалите очакванията му за спад държавни ценни книжа“, добави той.

Още по темата
PIMCO, която управлява активи за 1,35 трилиона долара и част от която е PIMCO Total Return Fund, бе подложена на тежки критики, когато Грос направи голям залог срещу американските държавни ценни книжа, които се оказаха с едни от най-добрите резултати през 2011 г.

Познат като „Краля на облигациите“, Грос се извини на инвеститорите във фонда през октомври за слабото представяне с изявлението „Просто имам лоша година“.

В писмо до инвеститорите той посочи, че е подценил ефекта от разпространяването на европейска дългова криза и опасенията за дефицита в бюджета на САЩ. „Тъй като европейската криза и провала около тавана на дълга в САЩ изправиха развитите икономики пред възможна рецесия, Total Return Fund се оказа изправен пред прекалено малко предвидени и пред прекалено много непредвидени рискове“, обясни управителят на фонда, който заедно с Мохамед Ел-Ериан разделя длъжността главен изпълнителен директор на PIMCO.

Още по темата: САЩ Бил Грос Pimco

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Подновеното напрежение върху технологичните акции оцвети Wall Street в чевено