IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Билетът за Белия дом може да струва 1 млрд. долара

Кои ще са основните кандидати на демократите и републиканците през 2016 г.?

15:26 | 03.01.15 г. 2
<p>
	Президентът на САЩ Барак Обама в Овалния офис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Барак Обама в Овалния офис. Снимка: Ройтерс

Задаващата се президентска надпревара през 2016 г. в САЩ се очаква да е една от най-трудните и със сигурност най-скъпата досега. Кампанията вече е изпълнена със свои истории, а кандидатите се опитват да разпространят посланията си и да стиснат възможно най-много ръце преди предстоящите първични избори, пише Financial Times.

Дали избирателите ще са подготвени за още едно съревнование между двете съвременни политически династии, между Хилари Клинтън и Джеб Буш? Или други, по-малко известни кандидати, ще успеят да се възползват от недоволството в САЩ срещу разширяващите се икономически и социални линии и растящата тревога относно ролята на страната като световен полицай?

За привържениците на Републиканската партия потенциалните кандидати са значително повече от последните години. Любимци на ядрото като Джеб Буш (брат на Джордж Буш-младши) и Крис Кристи, губернатор на Ню Джързи, са настроени за битка срещу кандидати, събрали сериозна подкрепа сред обикновените активисти на партията – като Ранд Пол и Тед Круз.

Без ясен фаворит това ще бъде и една от най-отворените президентски надпревари. В нея ще се изправят един срещу друг кандидати със сериозно политическо минало, но различаващи се мнения по основни въпроси за републиканците, като имиграцията, националната сигурност и гей браковете.

Сред привържениците на Демократическата партия повечето очакват Хилари Клинтън, бившият държавен секретар и сенатор от Ню Йорк, да използва първичните избори основно за да подсили арсенала си, както и да рафинира посланията си за икономиката и външната политика.

Малцина демократи, включително иконата на прогресивното крило Елизабет Уорън, са изразили интерес към конкуриране на „Клинтън ООД“ този път. Въпреки това склонността на Клинтън да допуска грешки може да отвори такава възможност. Това може да направи и интензитетът на изследователската машина на опозицията, която от години разследва връзките между Wall Street, дейността на фондацията „Клинтън“ и нейната политическа кариера.

Експерти по финансиране на кампании твърдят, че всеки, който обмисля да се кандидатира, трябва да събере поне 100 млн. долара. Тези пари ще са нужни само за да изглежда като сериозен кандидат. За да спечели президентското място, тази цена се очаква да надмине 1 млрд. долара. Това прави близо 1,5 млн. долара за всеки ден отсега до изборите на 8 ноември 2016 г.

Демократите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Явно са вдигнали куверта, ако Доган им даде повечко дали биха го взели ??? ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
mick
преди 9 години
Демокрация, да бе да. Режисирана охлокрация. Каквото кажат големите компании с многото пари - това става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още