Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Biontech и Pfizer са искали от ЕС по 54,08 евро за доза от ваксината си?

Изненадващо в своята оферта Biontech твърди, че е самофинансирала разработката, но компанията е получила подкрепа от Германия в ранните си години

Biontech и Pfizer са искали от ЕС по 54,08 евро за доза от ваксината си?

Снимка: Nathalia Angarita/Bloomberg

В средата на юни миналата година шефът на Biontech Угур Сахин уверява, че никоя фармацевтична компания няма да „се позлати“ от ваксината срещу коронавируса. Няколко дни по-късно Европейската комисия получава строго поверително предложение от името на Pfizer и Biontech. То обяснява многословно колко сериозни са икономическите щети, причинени от пандемията, която струва на ЕС по 3,8 милиарда евро всеки ден и цели 1,4 трилиона евро за годината. Изходът от тази спешна ситуация бил само един – ваксина. 

Още по темата

След това Pfizer/Biontech аргументират начина, по който фармацевтичните компании оправдават цените си от години: Според тази логика решаващият фактор е не колко са похарчени за изследвания и разработки, а колко голяма е медицинската полза от новия препарат. След това трябва да се измери цената. В офертата, подадена до ЕС („Expression of Interest “), се твърди: „Ако щетите за милиарди, причинени от пандемията, бъдат прехвърлени на „традиционен модел за рентабилност“, човек би стигнал до цена за доза ваксина, която „би била неподходяща по време на глобална пандемия“, пишат NDR, WDR и Süddeutsche Zeitung в свое разследване.

След това въведение Pfizer и Biontech представят уж щедра оферта: Двете компании предлагат на ЕС своята ваксина с получер шрифт на цена от 54,08 евро на доза, при закупуване на 500 милиона дози. Общо Pfizer и Biontech искат 27 млрд. евро за толкова ваксина, колкото за половината от населението на ЕС. Pfizer / Biontech уверяват в офертата, че ценовото предложение вече включва „най-високия процент отстъпка“, който може да предложат на индустриализирана страна.

С цена от 54,08 евро на ден ваксината на Biontech би била повече от двадесет пъти по-скъпа от доза от ваксината, която AstraZeneca разработи заедно с Оксфордския университет. „Мисля, че цената е съмнителна", критикува председателят на Лекарствената комисия към Лекарската камара в Германия Волф Дитер Лудвиг, предложението на Pfizer / Biontech. „Гледам на това като на стремеж към печалба, която по никакъв начин не е оправдана в настоящата ситуация на пандемия“.

Тези сравнително високи цени могат да хвърлят нова светлина върху нежеланието на някои страни от ЕС да придобият ваксината на Biontech през лятото. Някои от страните членки не само поставиха под съмнение ефективността на новата технология за иРНК и не са били склонно да предоставят на производителите на ваксини отказ от отговорност - те също така са искали по-ниски цени. Във всеки случай Волф-Дитер Лудвиг казва, че разбира ЕС: „Мисля, че беше редно да се поколебаем при толкова висока цена“. 

В интервю за Der Spiegel в началото на годината шефът на Biontech Угур Сахин разкритикува преговорите с ЕС: „Процесът в Европа със сигурност не беше толкова бърз и ясен, колкото преговорите с други страни", каза шефът на компанията. „Очевидно наддело впечатлениет:  Ще се наситим, няма да е толкова лошо и ще контролираме вируса. Бях изненадан".


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (27)

   1| 2| 3    
3
 
0
 
27
khao до: penman
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
а феновете на мутрата за къде сте?... питам за един приятел, хахах!
2
 
3
 
26
Nemezanimavai до: ing5rov
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
А станали сте доста груби със сексуален характер.
5
 
3
 
25
ing5rov до: zelka007
преди 2 седмици
23
zelka007 до: rumeni72
"... докато гледам некое по.рно , щото не го вдиг.ам от ... и като свърша ще можеш без хигиена го обл.ижеш ..."

ауууу ... на околовръстното ли се образова така ? : )))
4
 
3
 
24
zelka007 до: neon7
преди 2 седмици
ти не можеш да направиш разлика от С6Н8О6 и C20Н20ОН , дори не знаеш какво означават без уикито , ама пишеш за медицина ... :))) ... уру.дите дето четеш и те не могат ... :))) ... ти не можеш да създадеш база данни , дори не знаеш в кой случай коя от над 20-те популярни програми за бази данни да ползваш , дори не говоря да можеш да генерираш справки или да правиш графичен анализ на данни , там си тотал щета ... :))) ... ти и твоите източници сте пример , защо трябва да бъде ограничаван достъпа до интернет или поне да бъде въведено физическо оторизиране за достъп , за което съм абсолютен поддръжник ... :))) ... ти си типичен пример как съвременното образование не си върши работата и до какво води липсата на физически наказания за несправяне с основният обем от знания , необходим за обществено значим живот ...

абсолютно съм "за" такива като теб и семейството ти , ако имаш де , да бъдат ограничавани в достъпа до ваксини , така по-бързо и по естествен път ще се оттървем от неуспешните опити на природата в еволюционното дърво на дарвин ... :)))
2
 
3
 
23
zelka007 до: rumeni72
преди 2 седмици
не ми се търси в архива на сайта какво си писал , ама щом са го изстрили предполагам какво може да е ... затова се присъединявам към Стоян и те каня да под.пръд.ваш щастливо на (цензура) ми , докато гледам некое по.рно , щото не го вдиг.ам от (пак цензура , ти си знаеш къф долнопробник си) ... и като свърша ще можеш без хигиена го обл.ижеш ...

Още от САЩ
Америка се върна, но дали вече не загуби Европа