Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Бюджетният дефицит на САЩ вече се приближава до стойностите за миналата година

Недостигът от 738,6 млрд. долара е с близо 40 млрд. по-малко от този за цялата минала година, а остават още четири месеца до края на отчетния период

Бюджетният дефицит на САЩ вече се приближава до стойностите за миналата година

Снимка: Ройтерс

Американският бюджетен дефицит нарасна до 738,6 млрд. долара през първите осем месеца на фискалната година, която в САЩ започва през октомври. Това представлява увеличение от 206 млрд. долара спрямо година по-рано на фона на по-бързия темп на нарастване на разходите спрямо приходите.

Недостигът е с 38,8% повече спрямо същия период на миналата година, става ясно от съобщение на финансовото министерство, цитирано от Bloomberg. Властите представиха в сряда ежемесечната си бюджетна ревизия.

От началото на фискалната година през октомври приходите в хазната са нараснали с 2,3%, но въпреки това не успяват да наваксат с увеличението от 9,3% при разходите.

Още по темата

През май фискалният дефицит се увеличава до 207,8 млрд. долара, което е увеличение от 41,5% спрямо същия месец на 2018 г. Това е и значително над прогнозите от допитване на Bloomberg за увеличение до 202,5 млрд. долара.  

Най-големият месечен бюджетен дефицит на страната бе отчетен през февруари, когато пропастта за най-краткия месец от годината достигна 234 млрд. долара – значително повече от миналогодишните 215,2 млрд. долара. Дефицитът изпреварва предишния рекорд от 231,7 млрд. долара, достигнат преди седем години, показват данни.

Основна причина отново бе 20-процентен спад на приходите от корпоративни данъци и увеличение на разходите от началото на фискалната година през октомври.

Пропастта в бюджета продължава да нараства и при управлението на президента Доналд Тръмп, водена основно от комбинация между данъчните съкращения, въведени в края на 2017 г., за които се очаква в рамките на десетилетие да достигнат до 1,5 трлн. долара, и нарастващите разходи на равителството.

Бюджетен дефицит на САЩ за месец май

Дефицитът на САЩ се очаква да достигне 897 млрд. долара през тази фискална година спрямо 779 млрд. долара миналата. В същото време през фискалната 2022 г. той се очаква вече да е над 1 трлн. долара, показват изчисленията на Бюджетната служба към Конгреса.

От Белия дом заявиха, че данъчните съкращения ще се изплатят сами, създавайки повече приходи чрез по-бърз и устойчив икономически растеж.

С разпалването на търговската война с Китай и налагането на по-високи мита върху вноса от Поднебесната империя, САЩ отчитат приходи 4,9 млрд. долара от митнически налози през май. С това сумата за първите осем месеца на фискалната година достига до 44,9 млрд. долара – почти двойно на същия период на миналата година.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (27)

   1| 2| 3    
3
 
2
 
27
ivailojelyazkov до: ABBA
преди 1 седмица
ти верно си правен от рикошет на пиянска чек1я.
2
 
5
 
26
zelka007 до: Sakamano
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
аххахахаа ... :))) ...
2
 
7
 
25
zelka007 до: V.At.
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
никаква , ама няма за какво друго да си пишем с АВВА-та . пък така му помагаме за нормата дето гони . а пък той ни е обещал , като преведат субсидията от санкт петербург , да ни води на китен на теферич , салата от миди и потна чаша бяло вино ...
1
 
13
 
24
Sakamano до: V.At.
преди 1 седмица
Нищо, но тъй като някои хора освен ракетите няма какво друго да си премерят, затова се опитват да ги нaвиpaт във всяка възможна тема.
2
 
8
 
23
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Прощавайте, но какво общо има бюджетния дефицит с ракетите?

Още от САЩ
Тръмп: Драги трябва да е начело на Фед, не Пауъл