IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетните съкращения в САЩ застрашават конкурентоспособността на страната

Принудителното орязване на разходите се отразява негативно на трудовия пазар и на бъдещия икономически растеж

15:15 | 03.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бюджетните съкращения в САЩ застрашават конкурентоспособността на страната

Принудителните съкращения в бюджета на САЩ, познати като секвестиране, причиняват загуби на работни места в страната и застрашават конкурентоспособността на американската икономика в световен мащаб. Около тази теза се обединиха директори на компании от производствения сектор и академици, предава Ройтерс. Те принуждават Конгреса да отмени съкращенията в бюджета.

Уес Буш, главният изпълнителен директор на Northrop Grumman Corp. - един от най-големите производители на оръжия в САЩ - споделя, че компанията му вече е намалила броя на служителите си с 19% през последните няколко години. Той предупреди, че oще работници могат да ги последват, освен ако американските законодатели не спрат орязването на разходите.

Буш, който е и председател на Aerospace Industries Association, обяснява, че производителите на оръжие са знаели, че краят на войните в Ирак и в Афганистан означава, че разходите за отбрана на САЩ ще се свият и по този начин необходимите оръжия ще намалеят.

Той казва, че допълнителните съкращения, с които сега се сблъскват Пентагонa и други правителствени агенции, редуцират финансирането за важни програми за научни изследвания и развойна дейност. Това би се отразило негативно на американската икономика и би представлявало заплаха за националната сигурност през следващите години.

Военните предупредиха законодателите, че намалените разходи за отбрана са влошили готовността на Америка да участва във войни. Директорите от производствения сектор са на мнение, че това ще окаже влияние върху бъдещите национални програми за сигурност

Буш отбелязва, че Китай и други страни продължават да увеличават инвестициите си за научни изследвания и разработки на нови технологии, въпреки че разходите на САЩ са се свили.

Президентът на Асоциацията на производителите на полупроводници (Semiconductor Industry Association) Иън Стеф казва, че миналата година неговата индустрия е инвестирала около 32 млрд. долара, или 20% от печалбите си, за изследвания и развойна дейност, въпреки че тогава печалбите са били по-малки. Спадът във федерално финансиране в крайна сметка щял окаже влияние върху сектора.

Според него разходите за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) като процент от БВП в САЩ през последните 10 г. са останали без промяна, докато са нараснали с 90% в Китай и с 50% в Южна Корея за същия период от време.

Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още