IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият началник на Пентагона иска повече американски войски в България*

Мисля, че трябва да продължим да се противопоставяме на Русия и да се опитваме да възпираме лошото ѝ поведение, каза бившият министър Марк Еспър

13:55 | 14.04.21 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Reynolds/Bloomberg

Бившият министър на отбраната на САЩ Марк Еспър казва, че Вашингтон трябва да разположи повече войски в района на Черно море в България и Румъния, за да възпре потенциална агресия от Русия, докато напрежението между Москва и Вашингтон се засилва, предава Ройтерс.

Еспър, сега сътрудник в Института за международно лидерство Маккейн в Държавния университет в Аризона, казва: „Мисля, че трябва да продължим да се противопоставяме на Русия и да се опитваме да възпираме лошото ѝ поведение“.

Вашингтон трябва да се стреми да успокои европейските съюзници и да даде тласък на НАТО, като разположи повече сили в Полша, „в Прибалтика, ако има смисъл, и места като Румъния и България, ако не за постоянно - на ротационен принцип“, коментира той в интервю за Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова руския президент Владимир Путин във вторник да намали напрежението, предизвикано от струпването на руски военни части по границата с Украйна. Байдън предложи и среща на върха с руския си колега за справяне с множеството спорове помежду им.

Русия анексира полуостров Крим през 2014 г., а през последните седмици се засилват боевете в размирния Донбас, където правителствените сили се борят с подкрепяните от Русия сепаратисти в седемгодишен конфликт, който според Киев е убил 14 хил. души.

Докато управляваше Пентагона миналата година, Еспър се застъпи за подобна промяна, след като бившият президент Доналд Тръмп обяви намерението си да съкрати контингента на американските войски в Германия с около една трета. Според Тръмп Берлин се възползва от САЩ и не изпълнява финансовите си задължения към НАТО.

Във вторник САЩ обявиха, че ще увеличат силите си в Германия с още поне 500 войници на фона на напрежението между Русия и Украйна. Така Вашингтон се отказа от плана на Тръмп да изтегли около 12 хил. от 36 хил. американски войници в Германия.

Междувременно военноморските сили на Русия започнаха днес маневри в Черно море преди очакваното пристигане на американски бойни кораби в района, предаде Ройтерс.

В учението участват кораби от Черноморския флот на Русия, базиран в Крим, а също хеликоптери и самолети.
Москва предупреждава очакваните американски кораби да стоят далеч от Крим и определя тяхното изпращане в Черно море като провокация, съобщава БТА.

* Допълнена информация с ученията на руските военноморски сили в Черно море

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
elinelinov
преди 2 години
Тоя престъпник искал повече убийци да има в България защо? Той ли ще решава или Българското правителство( поне на думи). ? Целта е България да стане мишена Руските ракети ли .?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Ватников,Тя и част от тристранния пакт беше.Но...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 2 години
ебаааал съм ги жителите на морските общини... и без другото там се напълни с ***! да си ходят обратно в родината тия жители !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чиба бе, копейнишки слугинаж! България е част от НАТО. Не е лошо да го запомните, дърти лузъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Yankee go HOME !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Invcom
преди 2 години
Референдум ! Може "изненадващо" да се окаже, че жителите на морските общини в България, не желаят повече американски войски !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още