IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackRock отчете 3,7% спад на печалбата за тримесечието

Най-големият фонд за управление на активи в света намали броя на служителите си с 3% по-рано през годината

17:49 | 14.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият фонд за управление на активи в света BlackRock отчете спад на печалбата за второто тримесечие от 3,7%, след като таксите за обслужване са се понижили, а клиентите са преместили средствата си от акции към инвестиции с фиксиран доход и парични инвестиции с по-ниски такси, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба през трите месеца до края на юни е спаднала до 789 млн. долара, или 4,73 долара на акция, от 819 млн. долара, или 4,84 долара на акция, за същия период на миналата година, заяви базираната в Ню Йорк компания в четвъртък. Коригираната печалба от 4,78 долара на акция бие с малко средната оценка за 4,77 долара на акция на 16 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

BlackRock е първият голям инвестиционен мениджър, който отчита резултатите си за второто тримесечие, подсказвайки как компаниите са преживели сътресенията на финансовите пазари вследствие на вота на Великобритания за излизане от Европейския съюз. Главният изпълнителен директор Лари Финк, който по-рано тази година намали с 3% служителите на BlackRock в най-големия кръг от съкращения в компанията, заяви, че вотът ще отслаби растежа на глобалната икономика.

Пазарната волатилност и опасенията на макро ниво тази година са предизвикателства за индустрията за управление на активи“, каза Макре Сайкс, анализатор в Gabelli & Co., преди представянето на резултатите.

Вотът около Brexit увеличи събитията, които захраниха пазарната волатилност тази година, като разпродажбата на петрола през първото тримесечие и опасенията около икономиката на Китай. Глобалните акции изгубиха 2,5 трлн. долара от пазарната си стойност на 24 юни, ден след британския вот, но възстановиха по-голямата част от загубите си, когато централните банки сигнализираха, че са готови да подкрепят пазарите.

Финк очаква консолидация на индустрията за управление на активи, тъй като компаниите изпитват трудности да надминат бенчмарковете си, а новите държавни правила ще облагодетелстват пасивните стратегии. Освен BlackRock Pacific Investment Management и Grantham Mayo Van Otterloo & Co. също намалиха служителите си тази година.

BlackRock успява да печели от промяната към пасивно инвестиране, тъй като е най-големият доставчик на борсово търгувани фондове. Акциите на компанията са поскъпнали с 5% през тази година спрямо спад от 6,3% на индекса на Standard & Poor’s, включващ 19 мениджъри на активи и попечителски банки.

Клиентите са добавили нетно 1,5 млрд. долара в дългосрочни активи през тримесечието, докато в борсово търгуваните фондове с фиксиран доход на компанията са влезли 10 млрд. долара. Управляваните активи са се увеличили до 4,9 трлн. долара от 4,7 трлн. долара в края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още