IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блинкен: Талибаните ще трябва да спечелят международната си легитимност

Новото афганистанско правителство не дава повод за оптимизъм, коментира германският външен министър Хайко Маас

08:40 | 09.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Талибаните ще трябва да спечелят своята легитимност пред международната общност, каза в сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Франс прес. 

Той е заявил това, след като вчера ислямисткото движение, което взе властта в Афганистан в средата на миналия месец, представи ново правителство, включващо хора, издирвани от американските власти, съобщава БТА.

Временното афганистанско правителство "е съставено изключително от членове на талибаните и техни близки сътрудници. . . Обезпокоени сме също от принадлежността и миналото на някои от тези хора", включени в санкционни списъци на ООН, каза Блинкен на съвместна пресконференция в американската военновъздушна база Рамщайн, Югозападна Германия, с германския министър на външните работи Хайко Маас. 

"Ние разбираме, че талибаните представят това като временен кабинет. Ще ги съдим после по действията им", предупреди държавният секретар на САЩ.

"Талибаните търсят международна легитимност. Всяка легитимност, всяка подкрепа, ще трябва да бъде спечелена", подчерта той.

Маас додаде, че съставът на новото афганистанско правителство не дава повод за оптимизъм, предаде Ройтерс.

Според германския външен министър един преходен кабинет, който не включва други групи освен талибаните, не изпраща сигнал за по-голямо международно сътрудничество и повече стабилност в Афганистан. Той предупреди изрично талибаните, че международната изолация на страната "не е в техен интерес, защото една държава с напълно срината икономика никога няма да бъде стабилна".

В сряда под съвместното председателство на Блинкен и на Маас се проведе видеоконферентна среща на министерско равнище с участието на 20 държави, за да бъде координиран международният отговор на талибаните, отбелязва АФП. 

"Обсъдихме как да направим така, че талибаните да спазят своите ангажименти и задължения: да оставят хората да пътуват свободно, да спазват техните основни права, включително на жените и малцинствата, да не позволят Афганистан да бъде използван като база за терористични атаки, да не извършват репресии срещу онези, които изберат да останат в Афганистан", каза Блинкен. 

Маас от своя страна подчерта необходимостта от доставяне на хуманитарна помощ в Афганистан и призова талибаните да осигурят достъп на ООН до страната.

"Предвиденото повторно отваряне на летището на Кабул би било една крачка в тази посока. Става въпрос за много важен етап, надяваме се той да се увенчае скоро с успех", заяви германският външен министър.

Блинкен от своя страна увери, че Съединените щати ще направят "всичко по силите си", за да бъдат възобновени евакуационните полети от Афганистан. Той обвини талибаните, че пречат на такива самолети да излетят под претекст, че някои пътници нямат валидни документи. 

По данни на САЩ от Афганистан трябва да бъдат изведени още стотина техни граждани, както и хиляди бивши сътрудници на американските въоръжени сили, които се страхуват да не бъдат взети на мушка от талибаните, отбелязва АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още