IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Джанет Йелън трябва да остане начело на Фед втори мандат

Въпросът опира до това дали президентът иска последователност в работата на Фед, или голяма промяна, съпътствана от несигурност

09:10 | 21.10.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля едно от назначенията си с най-големи последици, а именно – кой трябва да застане начело на Федералния резерв на САЩ, след като мандатът на Джанет Йелън изтича през февруари. Въпросът опира до това дали президентът иска последователност в работата на Фед, или голяма промяна, съпътствана от несигурност, пише в редакционен коментар на Bloomberg.

Според редакционния екип американската икономика се представя добре след кризата – възстановяването продължава, икономиката е близо до пълна заетост, а инфлацията е ниска. Нищо от това не можеше да се смята за сигурно през 2008 г. и Фед заслужава похвала. Аргументът в подкрепа на последователността в централната банка е силен и най-добрият кандидат за това е Йелън. „Тръмп трябва да я назначи за втори мандат“, призовават от Bloomberg.

Със сигурност решенията на Фед не са били неоспорими. Има дебат за най-добрата траектория на кривата на лихвените проценти, както и дискусия за това, че Фед дълго време разчита на програмата за изкупуване на облигации. Дори и днес проблемите далеч не са решени. И все пак централната банка предостави силни стимули, когато са били необходими и в голяма част от времето носеше това бреме сама, защото фискалната политика беше слабо управлявана.

Йелън и предшественикът й Бен Бернанке изградиха широк консенсус във Фед в подкрепа на радикални мерки и този консенсус помогна да се възстанови увереността на финансовите пазари и в по-широката икономика. Би било прибързано тези ползи да се игнорират.

Според Bloomberg Йелън е единственият кандидат, който може да гарантира последователност. Джером Пауъл например е настоящ управител във Фед и бивш служител на Министерството на финансите, който подкрепя актуалната парична политика и в този смисъл не би създал опасения за запазване на последователността, макар че има по-смекчена позиция за финансовите регулации. Други двама кандидати обаче – Джон Тейлър и Кевин Уорш, са дългогодишни критици на паричната политика на Фед. Тейлър призовава за подход към лихвите, който се основава на по-ясни правила, а пък Уорш критикува Фед заради прекалените му усилия. Според него централната банка трябва да се занимава с контролирането на инфлацията и да остави останалите власти да вършат своята работа.

И двата аргумента трябва да се изслушат, когато Фед оценява политиката си. Паричната политика не е точна наука и в крайна сметка противниците на сегашния подход може да се окажат прави. Но е много рисковано да се назначи председател на Фед, чийто възгледи са далеч от преобладаващия консенсус. В такъв случай инвеститорите биха попитали как това несъгласие ще бъде решено и как политиката би се променила в резултат на това.

Според Bloomberg в момента не е необходима драстична промяна в политиката. По-бързият прогрес по нормализирането на лихвите и свиването на баланса на Фед би било добре, но това не дава повод за фундаментално преосмисляне. Назначение на личност, която би увеличила шанса за такава промяна, би било ненужен риск. „Най-добрият и най-сигурният избор би бил Йелън“, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
При условия на сегашната грешна парична система ФЕД е със съдба на жертва и всеки неин ръководител е с подсигуряван провал.Спасението от наближаващата катастрофална криза не е при ФЕД, а при въвеждането на подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
freegan
преди 6 години
Надявам се някой да ти изтрие малоумния коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 6 години
Тръмп никога не трябва да прави грешката и да номинира Йелън. Ето защо:Крайно време е ФЕД да престане да се грижи за т.н. ценова стабилност на световните пазари, само американския пазар е от значение. Тя е глобалистно недоразумение и свалянето ще значително ще забави финансовата глобализация и ще върне часовника на финансовия глобализъм с десетилетия назад веднага. Когато втората най-влиятелна жена в света бъде свалена това ще удари много тежко всичките мераци за издигане на жени и расови малциства за лидери във САЩ. Само и единствено БЯЛ МЪЖ може да разполага с такава власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
Митев, кандидатирай се най-после за шеф на ФЕД, като я имаш тая компетентност та да оправиш всички грешки в тоя грешен свят, моля ти се направи го...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 6 години
При сегашната грешна американска парична система, без значение кой е ръководителят на Федералният резерв на САЩ (ФЕД) същият е с подсигуряван провал.При наличната държавна грешка ФЕД не може да предотврати актуални злини, защото е без необходимата компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още