Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Boeing обеща да пусне в продажба самолети, използващи само биогорива до 2030 г.

Авиацията се ангажира да изпълни своя ангажимент, за да намали въглеродния си отпечатък, изтъкват от компанията

Boeing обеща да пусне в продажба самолети, използващи само биогорива до 2030 г.

Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg

Американският производител на аерокосмическа техника Boeing Co заяви в петък, че ще започне доставките на търговски самолети, които ще използват единствено биогориво, до края на десетилетието. Компанията определи глобалния процес по намаляване на екологичните щети от изкопаемите горива като най-голямото предизвикателство в историята ѝ, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Целта на Boeing, която изисква съществен напредък в разработките на реактивни системи, повишаване на изискванията за смесването на горива и сертифициране относно безопасността от страна на световните регулатори, е от основно значение за мащабната индустриална цел за намаляване на емисиите на въглероден диоксид наполовина до 2050 г., изтъкват от компанията.

„Авиацията се ангажира да изпълни своя ангажимент, за да намали въглеродния си отпечатък“, коментира Шон Нюзъм, представител на мениджърския състав на Boeing.

Понастоящем търговските полети са отговорни за около 2% от въглеродните емисии в глобален план и около 12% от емисиите в транспорта.

Boeing разполага само с десетилетие, за да постигне целта си, тъй като самолетите, които влизат в експлоатация през 2030 г., ще бъдат употребявани до 2050 г.

Компанията също трябва да се справи и с други проблеми, като негативните ефекти на коронавируса върху поръчките на нови самолети и приземяването на модела 737 MAX заради двете фатални катастрофи.

Все пак Boeing не започва от нулата. През 2018 г. дружеството осъществи първия в света търговски полет със самолет, използващ 100% биогориво.

Американският концерн и европейският му конкурент Airbus SE също така работят в посока намаляването на въглеродните емисии чрез редуциране на теглото и съпротивлението при новите самолети.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 1 месец
Boeing обеща да пусне в продажба самолети, използващи само биогорива до 2030 г.

"Верную дорогу идете товарищи!"
В. И. Ленин
0
 
2
 
2
преди 1 месец
Те да си оправят 737 Макс(ако изобщо може).
Пълен провал.
2
 
1
 
1
преди 1 месец
а кемтрейлса ...?

Още от САЩ
Кадър на деня за 4 март