Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Boeing отчете първата си годишна загуба от повече от две десетилетия

Бившият лидер на пазара на самолети записа загуба в размер на 636 млн. долара за 2019 г.

Boeing отчете първата си годишна загуба от повече от две десетилетия

Снимка: Ройтерс

Американската аерокосмическа компания Boeing обяви в сряда (29 януари) първата си годишна загуба след повече от две десетилетия на фона на растящите разходи заради мащабното заземяване на самолетите 737 Max, съобщава CNBC.

От концерна заявиха, че загубата за 2019 г. възлиза на 636 млн. долара, първата годишна загуба от 1997 г. За сравнение, през 2018 г. Boeing отчете печалба в размер на 10,46 млрд. долара.

Загубата на компанията за акция достига 2,33 долара през четвъртото тримесечие на изминалата година. Приходите за въпросните три месеца се понижават с 37 на сто до 17,91 млрд. долара, което е значително по-малко от записаните година по-рано 28,34 млрд. долара. 

Още по темата

Новият изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун се очаква да говори пред CNBC по-късно днес, за да хвърли допълнителна светлина върху негативните резултати.

Американският концерн понесе тежки финансови щети след двете катастрофи със самолети Boeing 737 Max, в които загинаха 346 души. По-рано този месец концернът прекрати временно производството на този модел самолети, които бяха приземени през март след втория фатален инцидент.

Този процес увеличи разходите на Boeing с над 18 млрд. долара през първото тримесечие, които почти удвоиха стойностите, регистрирани за предходното тримесечие. Сумата включва допълнителни 2,6 млрд. долара за компенсиране на авиокомпаниите и другите клиенти, ползващи 737 Max.

Още 5,6 млрд. долара бяха заделени като компенсация от страна на Boeing през второто тримесечие на годината.

Наскоро компанията обяви своите най-лоши данни при продажбите от десетилетия и предаде първото място в самолетостроенето на европейския гигант Airbus по-рано този месец.

Дейв Калхун, който пое ръководството на Boeing през януари, ще трябва да се изправи пред инвеститорите по време на първия си коментар като главен изпълнителен директор относно финансовия отчет, като се очаква той да уточни плана за възстановяване на компанията след кризата от миналата година.

В рамките на миналата седмица от концерна заявиха, че очакват производството на 737 Max да бъде възобновено до няколко месеца, като прогнозите изтеглят това преди лятото.

Желанието на Boeing да поднови производството преди моделът да е получил регулаторно одобрение за полети, говори, че компанията не се притеснява за преодоляването на оставащите препятствия. Базираният в Чикаго производител се натъкна на редица трудности в опитите си да получи зелена светлина за повторното връщане във въздуха на 737 Max.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Пенсионните фондове не могат да си позволят да не купуват още акции