IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing планира производството на дронове за американските военоморски сили

Новият модел Stingray е проектиран да зарежда с гориво изтребителите

20:31 | 31.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският самолетен производител Boeing обяви, че е сключил сделка с Военноморските сили на САЩ за производството на нов модел дронове, наречен Stringray.

Това е възможност за Boeing да ограничи спада на продажбите на своето подразделение за отбранителна техника от последните години, предава Wall Street Journal. 

В четвъртък Пентагонът съобщи, че след проведен конкурс е избрал Boeing пред други две компании за производството на дронове от модела MQ25-A Stringray. Безпилотните летателни апарати ще излитат от самолетоносачи, за да зареждат с гориво изтребители.

Анализаторите смятат, че тази програма може да даде предимство на американския самолетен производител в разработването на автономни системи за военни операции.

Boeing не е печелила подобен конкурс от 2011 г., когато сключи сделка с Пентагона за сглобяването на въздушни танкери. Авиационната компания се конкурира с Lockheed Martin и General Atomics относно споразумението за дроновете Stringray.

Проектът е на стойност 805 млн. долара като се очаква впоследствие тя да нарасне до 13 млрд. долара заради предвидените допълнителни поръчки от 72 дрона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още