Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Boeing постигна първа тримесечна печалба от 2019 г. насам

Компанията спира големите съкращения на работни места на фона на стабилизирането на бизнеса ѝ

Boeing постигна първа тримесечна печалба от 2019 г. насам

Снимка: Bloomberg LP

Boeing постигна печалба за първи път от близо две години, като изненада Wall Street и намекна за зараждащ се поврат след една от най-тежките финансови кризи в едновековната история на самолетопроизводителя, предава Bloomberg.

След новината цената на акциите на компанията се повиши.

Коригираната печалба от 40 цента на акция не беше единственият знак за напредък във финансовите резултати на компанията през второто тримесечие. Тя е похарчила пари в брой на стойност едва 705 млн. долара, което е значително по-малко спрямо изтичането на 2,76 млрд. долара, както прогнозираха анализатори.

Публикуваните в сряда резултати показват, че Boeing започва да излиза от дълбокия срив, причинен от пандемията от COVID-19 и собствените пропуски в качеството, които предизвикаха две катастрофи с жертви на най-продавания ѝ модел самолет 737 Max. На фона на стабилизирането на бизнеса ѝ Boeing спира големите съкращения на работни места много преди достигането на първоначалната цел за свиване на служителите с близо 20%. В същото време компанията ще се стреми към повишаване на производството през идните няколко години.

„Достигаме крайъгълен камък и възстановяването набира скорост“, коментира главният изпълнителен директор Дейв Калхун при обявяването на резултатите на компанията. „Казах и преди, че смятаме тази година за изключително важна повратна точка и се оказва, че това е точно така“, допълва той.

Цената на акциите на Boeing се повиши с 4,5% до 232,20 долара, след като напредна с цели 6,8% при най-големия си ръст в средата на търговията от четири месеца насам. От началото на годината до вторник книжата на компанията са поскъпнали с 3,8%, като изостават от средния ръст на Dow Jones Industrial Average от 15%.

Boeing планира да запази непроменен броя на служителите си на равнище от 140 хил., което е съкращение с 13% спрямо нивата преди COVID, тъй като финансите ѝ се възстановяват. Изненадващата печалба през второто тримесечие не отговаря на очакваната средна загуба от 81 цента от анализатори, анкетирани от Bloomberg. Приходите са нараснали с 44% до 17 млрд. долара. Анализатори прогнозираха 16,5 млрд. долара.

Базираната в Чикаго компания обаче трябва да измине дълъг път. Самолетите от модела Max нямат право да летят в небето над Китай, който е най-големият ѝ пазар в чужбина, осем месеца след като американските регулатори позволиха възобновяване на полетите. Boeing се бори и с производствени проблеми, които спряха доставките на самолетите ѝ 787 Dreamliner, които са друг ключов източник на пари в брой.

В същото време Boeing е изправена пред силна конкуренция в лицето на Airbus, която се стреми да извлече печалба от по-големия си набор от поръчки. Европейският самолетопроизводител трябва да обяви резултатите си в четвъртък.

Още по темата
Но Boeing напредва на ключови фронтове, каза Калхун. Компанията постига напредък в разговорите с регулатори в Китай и очаква приземяването на 737 Max да бъде отменено там и в други страни тази година, допълни той.

Според Калхун компанията до голяма степен е разрешила техническите проблеми, посочени от китайските авиационни власти. И макар че САЩ и Китай са в безизходица в търговските преговори, те не се нуждаят от двустранно споразумение в области от взаимен интерес като сделки за Max. Boeing разчита на поръчки от Китай, за да запълни производството си, а в същото време авиокомпаниите в страната се нуждаят от Max, за да се справят с притока на туристи за зимните Олимпийски игри догодина.

Колкото до Dreamliner, компанията временно забави производството на самолетите от модела, докато открие и поправи структурни несъвършенства.

Подразделението за пътнически самолети на Boeing намали оперативната си загуба до 472 млн. долара спрямо дефицит от 2,76 млрд. долара година по-рано, когато компанията трябваше да се справя с най-тежката част от кризата с COVID-19. Приходите от пътнически самолети са нараснали над два пъти до 6,02 млрд. долара на фона на ръста на доставките.

Сега Boeing произвежда 16 самолета от модела 737 Max на месец и има планове да увеличи производството до 31 на месец до началото на следващата година. Наличностите на подразделението са намалели с около 330 млн. долара до 70,7 млрд. долара през тримесечието.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Силната волатилност удари щатските индекси в края на сесията