IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing повишава дивидента с 10% и подновява обратното изкупуване на акции

Размерът на увеличаване на дивидента и обемът на програмата за обратно изкупуване обаче останаха малко под очакванията на пазара, твърдят анализатори

16:18 | 18.12.12 г.
Boeing повишава дивидента с 10% и подновява обратното изкупуване на акции

Американската компания Boeing Co. поднови програмата си за обратно изкупуване на облигации на стойност 3,6 млрд. долара, която бе прекратена на фона на отлаганията на доставките на модела 787 Dreamliner, и обяви увеличаване на тримесечния си дивидент с 10% до 48,5 цента на акция, съобщи Bloomberg. Само през 2013 г. компанията ще изкупи обратно свои акции за 2 млрд. долара.

Според анализатори акционерите в компанията очакват допълнителни постъпления заради ръста на печалбата на фона на нарасналите доставки на самолети.

„Инвеститорите със сигурност очакват още средства да потекат към тях, след като моделът 787 и други изостанали проекти започват да набират скорост“, заяви Картър Лийк, анализатор в BB&T Capital Markets. „Това е приказката на Boeing и тя се отнася повече за натрупването на свободни средства, отколкото за печалбата“, добави той.

Обявеното обратно изкупуване увеличава остатъчния баланс от програмата на стойност 7 млрд. долара, започната през 2007 г. в месеца, когато Boeing разкри първото отлагане от оказалия се впоследствие 3-годишен процес в доставките на модела 787 Dreamliner. Но през първото тримесечие на 2009 г. програмата бе спряна.

Обемът на обратното изкупуване и размерът на повишаване на дивидента обаче останаха под предварителните очаквания, написа в свои коментар Картър Коупланд, анализатор в британската банка Barclays Plc. Коупланд посочи, че пазарът е очаквал увеличаване на дивидента с 12 до 15% и обратно изкупуване в размер на 2,5 млрд. долара догодина.

„Изглежда, че това очаквано като положително обявление остана малко под очакванията“, добавя той. По думите му акциите на Boeing може „да се представят малко по-слабо“ в днешната търговия.

Компанията обаче вероятно е предпазлива заради евентуалните съкращения на бюджета за отбрана и по-високите данъци, които би ѝ се наложило да плаща от началото на 2013 г., ако американският Конгрес не успее да постигне споразумение за избягване на т. нар. „фискална пропаст“, смята Лийк. „Ако преговорите около фискалната пропаст тръгнат по-добре от очакваното, те винаги могат да увеличат цифрите“, обясни той.

Според Питър Армънт, анализатор в Sterne, Agee & Leach Inc., компанията ще изкупи обратно своите акции „относително бързо“. „Смятаме, че те ще обявят допълнително обратно изкупуване“, изтъкна Армент, който препоръчва покупка на акциите на Boeing.

Разпределянето на кеша идва в момент, когато компания продължава да се мъчи с отлагането на новия модел Dreamliner, засегнало неблагоприятно доверието в нея.

От първото отлагане през октомври 2007 г. акциите ѝ са поевтинели с 26%. От началото на годината те са повишили стойността си с 1,8%, но тези на основния конкурент European Aeronautic, Defence & Space Co. (EADS) са поскъпнали с 21%, а индексът Standard & Poor’s 500 е нараснал с 14%.

Към 30 септември Boeing разполага с кеш на стойност 11 млрд. долара, които може и да набъбнат, тъй като компанията завърши планираното увеличение от 60% на производството за 4-те години до 2014 г., за да заработи поръчки на стойност 307 млрд. долара.

Макар че обявените размери на обратното изкупуване и повишаването на дивидента да останаха малко под прогнозираните, тя предрича силно генериране на приходи за 2013 г., заяви Хауърд Ръбъл, анализатор в Jefferies & Co. „Те улучиха ръба на мишената“, твърди Ръбъл. „Не е в центъра, но си е попадение“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още