IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing продължава да губи поръчки за самолети и през октомври

Положението на американския концерн може да се влоши допълнително заради подготвяните европейски мита върху широк набор от американски стоки

10:37 | 11.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Снимка: Ройтерс Архив

Американският производител на аерокосмическа техника Boeing Co е загубил още 12 поръчки за самолети модели 737 MAX през октомври. Концернът е доставил едва 13 самолета на своите клиенти в сравнение с 20-те самолета, доставени през същия месец на миналата година, съобщава Ройтерс, позовавайки се на корпоративни данни.

За втори пореден месец Boeing се сблъсква с проблеми в качеството на своя модел 787 Dreamliner, докато пандемията от коронавирус продължава да възпрепятства усилията на компанията да разработи алтернативен на 737 MAX продукт, който да ѝ носи висока доходност.

Миналия месец европейският конкурент Airbus успя да продаде 11 самолета, като е направил 72 доставки на летателни апарати.

В същото време решението на Европейския съюз (ЕС) да наложи мита от 15% за самолетите на Boeing тази седмица може да затрудни доставките на компанията за Европа. 

В края на октомври концернът обяви, че ще съкрати до края на следващата година още 7000 работни места, като общата редукция на персонала ще достигне 30 000 души. В началото на годината Boeing разполагаше с около 160 000 служители, преди пандемията от COVID-19 да се разпространи по света и да принуди голяма част от авиокомпаниите да приземят своите самолети.

Boeing заяви, че са отказани поръчки за четири самолета 737 MAX от China Development Bank Financial Leasing Co, за един самолет от собственика на Czech Airlines Smartwings, както и за още три машини от Oman Air и четири от неразкрит купувач.

Анулираните поръчки на самолети от серията MAX, включително тези, при които купувачите са се пренасочили към различен модел, се отнасят до 448 самолета, споделят от Boeing.

За първите десет месеца на годината общото количество отменени поръчки за самолети на Boeing достига 1043 самолета.

По отношение на доставките, ключов показател за рентабилността на компанията, Boeing е успял да предостави 13 широкофюзелажни самолета през октомври, в сравнение с 20 такива година по-рано и 10 през предходния месец на тази година.

Общо, за първите десет месеца на 2020 г., Boeing е успял да осъществи доставки на 111 самолета спрямо 321 през същия период на 2019 г.

Данните за доставките през октомври включват и един морски патрулен самолет P-8, един модел 747 и три товарни самолета 767 за United Parcel Service, две машини модел 777 за China Cargo Airlines, един 777 за германската логистична компания DHL и един 777-300ER за дубайската Novus Aviation Capital.

През октомври Boeing е доставил и четири самолета 787 – един от серията 787-8 за American Airlines, един 787-9 на AerCap, един 787-10 за Etihad Airways и един 787-10 на Saudi Arabian Airlines.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още