IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing спечели поръчка за 10 млрд. долара от китайски авиолинии

Американската компания засилва доминацията си в Азия, където притежава около 50% дял

17:41 | 08.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Boeing спечели поръчка за 10 млрд. долара от китайски авиолинии

Американският гигант в самолетостроенето Boeing спечели поръчки на стойност 10 млрд. долара от две китайски авиолинии. Договорката предвижда двете компании да закупят над 2 хил. самолета в рамките на следващите пет години, пише Ройтерс.

Очаква се да бъдат поръчани 1 100 нови транспортни самолета и още 1 000 пътнически, е заявил по време на форум на авиосектора в Хонконг Уанг Шансун, заместник-министър на гражданската авиация на Китай.

Сделката дава на Boeing превес в конкурентната борба с производителите на Airbus EADS. Двете компании имат значителен инвентар от нереализирана продукция и се надпреварват в търсенето на купувачи, коментира агенцията.

Поръчките на китайските компании се очаква да допринесат за ръста на въздушните превози в азиатско-тихоокеанския регион. Прогнозите са, че през следващите 20 години трафикът там ще нарасне с 6,8 на сто, като през този период поне една трета от производството на самолети ще е насочена към него, посочват от Boeing.

С обявените сделки Boeing вече държи 50% от китайския пазар. По-голямата част от останалите поръчки се падат на Airbus.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още