Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Богатите американци са станали още по-богати по време на пандемията

Здравната криза разширява пропастта между бедни и богати отвъд Океана

Богатите американци са станали още по-богати по време на пандемията

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Много заможни американци са напът да излязат от пандемията в по-добра форма, отколкото са навлезли в нея, разширявайки пропастта между богатите и бедните, показва ново изследване, цитирано от Bloomberg.

Около 40% от пълнолетните хора в САЩ с доходи над средните са заявили, че финансовото им положение се е подобрило през миналата година, сочи допитването на института Pew, публикувано в петък. Почти една трета от хората с доходи под средните са споделили, че финансите им са се влошили през същия период. Хората в по-заможната група са посочили, че са увеличили спестяванията си по време на пандемията, тъй като не са могли да харчат пари за неща, за които обичайно биха харчили.

Още по темата
Над осем от десет анкетирани в групата на заможните са определили финансовото си състояние като отлично или добро, показва допитването. Почти три четвърти от хората в категорията с по-ниски доходи са казали, че финансовото им положение е относително добро или лошо, а около една трета са заявили, че се притесняват дали ще могат да си купуват достатъчно храна, за да изхранят семейството си.

Мнозинството чернокожи и испаноезични американци също са определили финансите си като относително добри или лоши. COVID-19 е засегнал диспропорционално цветнокожите хора, тъй като загубата на работни места е съсредоточена в нископлатени и нискоквалифицирани позиции, които са от несъществена необходимост и не могат да се изпълняват от вкъщи, като някои хранителни услуги, хотелиерство и ресторантьорство.

Освен това жените е по-вероятно да страдат от загуба на работно място и от финансови затруднения по време на пандемията. Пълнолетните жени на възраст между 18 и 29 години и служителите с ниски доходи е по-вероятно от другите групи да са имали неплатен отпуск през миналата година.

При групите със средни, по-ниски и по-високи от средните доходи около половината от анкетираните са заявили, че финансовото им положение е почти същото като година по-рано. Около една четвърт от пълнолетните американци от 50 години нагоре са казали, че или са или обмислят да отложат пенсионирането си заради пандемията.

Pew е осъществил допитването от 19 до 24 януари сред 10 334 пълнолетни американци. Статистическата грешка е 1,6 процентни пункта.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
1
 
8
khao до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
извод за начинаещи предприемачи
---
ако нямате чичо владика или връзки ... по добре не се занимавайте е моя съвет!
0
 
1
 
7
khao до: ПИЧ
преди 1 месец
Няма профилна снимка
щото печатницата балонизира всички активи ... а бедните нямат ! Всеки път става така при криза, защото се управява по един и същ начин! ... грантове, субсидии.. предимно за нашите хора!
1
 
6
 
6
dikens15 до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Мхм, обяснението може да мине, но.... пред някоя ученичка!!! По скоро е купувай (или емитирай )акции на борсата и остави на ФЕД да свърши останалото. Всички богати станаха по- богати заради.....борсата. Ама..... на хартия. Другото са си твои извращения( дето казваше един комик).
2
 
3
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Преди пандемията пак беше същото-богатите ставаха по богати, бедните по бедни. Нищо не се е променило в последните 1000 години, но сега е модерно всичко да се свързва с пандемията.
2
 
2
 
4
преди 1 месец
"пандемия " или война , ефектът е същия ... те затова си организират от време на време такива мероприятия .

Още от САЩ
Акциите в САЩ поевтиняват за втори пореден ден след големите рекорди*