IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бордът за финансова стабилност посочи системно важните застрахователи

Девет от големите компании ще трябва да посрещнат по-строгите регулации

15:51 | 19.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Противниците на регулациите се аргументират с тезата, че застрахователният сектор се е справял по-добре от банките по време на финансовата криза през 2008 г., когато само AIG получи помощ от правителството. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Противниците на регулациите се аргументират с тезата, че застрахователният сектор се е справял по-добре от банките по време на финансовата криза през 2008 г., когато само AIG получи помощ от правителството. Снимка: Ройтерс

Девет от големите застрахователни компании са изправени пред нови по-строги регулации и по-високи капиталови изисквания. Регулаторите са установили, че нивата на капитала им са критични и според тях това представлява заплаха за световната финансова система.

Това са Allianz, AIG, френската група Axa, британските Avivа и Prudential, MetLife, Prudential Financial в САЩ, италианската Assicurazioni Generali и китайската компания Ping An Insurance. Международният регулатор - Бордът за финансова стабилност – класифицира тези компании  като „системно важни финансови институции в световен мащаб“.

„Мерките, които ще предприемем, след време ще бъдат последвани от значително по-строга и всеобхватна регулаторна и надзорна рамка. Тя ще бъде валидна за всички международни застрахователи", каза пред Financial Times Марк Карни, гуверньор на Централната банка на Англия и председател на Борда за финансова стабилност.

Международната асоциация на застрахователните надзорни институции (IAIS) заяви, че над системно важните институции ще бъде наложен по-строг контрол в сравнение с изискванията на националните регулаторни органи. Асоциацията ще изисква от тях да предприемат превантивни мерки, за да не изпаднат в кризисно състояние.

Тази година световните регулатори ще обявят и първите изисквания относно нивата на капиталова адекватност, които големите застрахователни компании трябва да покрият. До края на 2019 г. от системно важните институции ще се изисква да притежават по-голям капацитет, с който да поемат загубите. Те ще трябва да си осигурят допълнителен капитал, който да бъде повече от буфера, който заделят срещу неочаквани загуби от нетрадиционната им дейност - търговията с деривати, която се счита за високорискова.

Институциите, чиито приходи идват от необичайните за тях дейности, ще трябва да си осигурят допълнителен капитал, за да продължат да осъществяват тази дейност. Счетоводните баланси на тези, които не използват дериватите като източници за финансиране, ще бъдат засегнати от увеличените разходи за набиране на капитал.

Застрахователите са следващите след 28-те банки, които миналата есен бяха обявени за системно важни институции и претърпяха огромни разходи, за да изпълнят капиталовите изисквания. Бордът за финансова стабилност обяви и че презастрахователите ще минат по същия път следващата година. През 2014 г. ще бъдат оповестени имената на компаниите с важно значение в презастрахователния бранш.

От няколко години лобистите се опитват да избегнат регулациите, принуждаващи големите застрахователни групи да поддържат високи нива на своя капитал. Техният аргумент бе, че секторът се справяше далеч по-добре от банките по време на финансовата криза през 2008 г. Тогава само AIG получи помощ от правителството.

Някои изразиха опасенията си от начина, по който са избрани важните институции. Майк Макгравик, председател на застрахователната група на Женевската асоциация, каза пред Financial Times: „Важно е критериите, използвани за определянето на системно важните институции да бъдат прозрачни, предвидими и измерими. Без прозрачност и предсказуемост на процеса е невъзможно да се наблюдават и управляват системните нива на риск."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още