IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата страда от синдрома Тръмп

Dow Jones приключи вчерашната сесия с минус 600 пункта (2,4%), най-големият дневен спад от четири месеца насам

16:25 | 14.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Някак си изглежда, че потенциалът за заплахи на американския президент Доналд Тръмп не минава навсякъде. Също така изглежда, че предполагаемото му умение за бързо сключване на изгодни сделки напомня твърдението, че е възможно да се носи плисе върху плешива глава. Във всеки случай, три дни след налагането на по-високите мита за Китай, Народната република си отмъщава с увеличаването на плащанията за вноса от САЩ (памук, машини, зърно, части за самолети). И то след изричното предупреждение на Тръмп да не се търси отмъщение. Тази търговска война подхранва динамиката на играта на страха (Chicken Gamе), която Dow Jones калкулира с минус 600 пункта (2,4%), най-големият дневен спад от четири месеца насам. За инвеститорите "тръмпизъмът" увеличава риска от нервни сривове.

Междувмренно лагерът на Тръмп твърди, че държавният глава на САЩ планира лична среща с китайския президент Си Дзинпин и руския лидер Владимир Путин в рамките на срещата на върха на Г-20 в Осака, Япония, в края на юни. Това би трябвало да даде на майстора на сделките без сделка нещо като особена политическа способност. От Москва обаче бързо заявиха, че не знаят нищо за подобна среща. Но американският външен министър Майк Помпейо ще може да изясни това лично с Путин в морския курорт Сочи - ако не промени плановете си за пътуване отново в последната минута, както миналия път. Човекът от Вашингтон възнамерява да реши конфликта в Иран с Русия, след като министрите на външните работи на Великобритания и Германия размахаха енергично пръст вчера срещу евентуална военна ескалация.

От друга страна „America First“ може да е стар, изтъркан лозунг, но се превръща в реалност за големите европейски корпорации. От общия оборот на компаниите на Dax, възлизащи на 1,3 трлн. евро, САЩ вече генерират 22%, следвани от Германия (21%) и Китай (16%), анализира Handelsblatt.

Големият вътрешен пазар на САЩ, ниските данъци в страната на Тръмп и скъпото, вредящо на износа евро, карат стратезите да правят още  по-големи инвестиции в долари, точно както го изисква стратегията "Made in USA". Независимо дали става дума за Covestro, Deutsche Post, Lanxess, Adidas, Daimler или Deutsche Telekom. Разбира се, днешните заселници в САЩ също се надяват, че „големият каубой в Белия дом“ ще пощади засега Европа от своите митнически набези и няма да обложи вноса на коли с нови и всоки мита. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Благодарение на Синдромът Тръмп, борсата достигна нечувани висоти и същевременно стабилност. Само си задайте въпроса какво щеше да стане с пазарите, ако жалкият обонго бе обявил търговска война на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 4 години
екстра си е борсата и изобще не страда, требе да оди надоле и тя прай коет требе нали тва писахте ?, че немало страшно точ тогава бех влезнал шорт .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още