IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Ню Йорк стартира с понижения заради забраната срещу Huawei*

Акциите на голяма част от технологичните компании се търгуват с понижения, докато фокусът на инвеститорите продължава да бъде насочен към търговската война

17:48 | 20.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси от Нюйоркската фондова борса започват днешната сесия на червена територия, след като ситуацията с китайския телекомуникационен гигант Huawei оказа сериозно негативно влияние при търговията с акции на технологичните компании, съобщава CNBC. 

Книжата на Alphabet, Facebook, Microsoft, Amazon и Apple се търгуват с понижения от съответно 2,02%, 1,51%, 1,20%, 1,21% и 3,53%.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който проследява търговията с акции на 30-те най-големи публично търгувани американски компании, се понижава с 65,20 пункта, или 0,25 на сто, до 25 698,80 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва спад от 0,48% до 2845,74 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва понижение от 106,91 пункта, или 1,37%, до 7709,38 пункта.

Книжата на Qualcomm изтриват 5,42% от стойността си, докато тези на Cisco поевтиняват с 1,29 на сто.

По-рано днес стана ясно, че дъщерната на Alphabet Inc. Google е преустановила някои от бизнес отношенията си с китайската Huawei Technologies Co.

Google вече няма да осъществява бизнеси с Huawei, които изискват прехвърляне на хардуерни и софтуерни продукти, с изключение на тези, покрити от лицензи с отворен код, твърди Ройтерс. Google ще прекрати предоставянето на техническа поддръжка и сътрудничество за услугите на Android и Google.

Следващата версия на смартфоните Huawei извън Китай ще загуби достъпа си до популярни приложения и услуги, включително Google Play Store и приложението Gmail.

сащ сащ

От своя страна Huawei заяви, че ще продължава да предоставя на потребителите си както последните актуализации по отношение на софтуерната сигурност, така и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване на съществуващите вече на пазара Huawei и Honor продукти - в това число смартфони и таблети, които вече са закупени от крайните потребители, но и такива, които са все още в наличност на пазарите в световен мащаб.

Акциите на производителите на микропроцесори Nvidia, Advanced Micro Devices и Lam Research поевтиняват с над 2%. Книжата на Micron Technology зачеркват 4% от стойността си, докато цената на тези на Lumentum Holdings се понижава с 1%.

Търговската война между САЩ и Китай продължава да бъде тема номер 1 в полезрението на инвеститорите.

От друга страна цените на книжата на европейските производители на чипове – от STMicroelectronics до Infineon Technologies, също поевтиняха в началото на търговията днес в резултат на решението на САЩ да забрани доставките към Huawei.

През последните две седмици Вашингтон и Пекин ескалираха напрежението, като увеличиха или добавиха нови мита върху вноса на редица продукти.

В по-ранните часове на деня американският президент Доналд Тръмп заяви, че е „много щастлив“ от търговската война и заради това, че Китай няма да се превърне в най-голямата световна икономическа сила, докато той е на власт. 

„Смятам, че това е тяхното намерение“, подчерта той, добавяйки: „И защо да не стане? Имам предвид, че те са много амбициозни хора, много умни“.

Коментарите на Тръмп сигнализират, че той явно не бърза да се върне към преговорите с Пекин, след като по-ранните разговори пропаднаха, давайки път на нова ескалация в търговското напрежение между двете най-големи икономики в света.

На фона на тези събития доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа отчита ръст до 2,398%, докато тази по 30-годишните облигации намалява до 2,821%.

На валутните пазари доларовият индекс отчита спад от 0,09 на сто до 97,90 пункта. Еврото поскъпва спрямо долара с 0,08%, като се търгува при 1,1165 долара за евро. Паундът също отчита ръст от 0,15 на сто до 1,2737 долара.

На петролните пазари цената на сорт Брент се покачва с 29 цента до 72,50 долара за барел, докато фючърсите върху американския ле суров петрол WTI поскъпват с 19 цента до 62,95 долара за барел.

При търговията с ценни метали златото остава на цена от 1276,50 долара за тройунция.

*Материалът е актуален към 17,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още