IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в САЩ следват глобалната еуфория и записват ръстове*

Инвеститорите следят внимателно дали ще има договорка за бюджета и дали ще се избегне потенциално затваряне на държавата

18:20 | 24.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси следват глобалната еуфория след първия тур на френските избори и поскъпват в понеделник, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с над 220 пункта, като за ръста най-много допринася Goldman Sachs.

Широкият измерител S&P 500 расте с 1%, като финансовите компании повеждат с 2% ръст секторите, които са на зелена територия.

Технологичният бенчмарк Nasdaq добавя 1% към стойността си до нов исторически връх в рамките на сесията.

Центристът Еманюел Макрон ще се изправи на балотаж срещу Марин льо Пен, която оглавява крайнодесния Национален фронт.

„Макар и да не смятам, че американският фондов пазар се е загрижил за френските избори, […] ясно е, че избегнахме куршума благодарение на голямата вероятност Макрон да стане президент“, коментира Питър Буквар, главен пазарен анализатор в The Lindsey Group.

В САЩ инвеститорите следят внимателно дали ще има договорка за бюджета и дали ще се избегне потенциално затваряне на държавата. Финансирането на правителството приключва в петък, освен ако Конгресът не се договори поне за временно финансиране. Последният път, когато американското правителство на практика затвори, беше между 1 и 16 октомври 2013 г. През този период S&P 500 се повиши с около 1,6%, но не и без волатилност.

Вероятността за затваряне на държавата съвпада с времето, когато изтичат първите 100 дни на президента Доналд Тръмп на поста.

В петък Доналд Тръмп обеща тази седмица да направи изявление за дългоочакваната данъчна реформа, но не е ясно какви точно детайли ще разкрие.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,71% до 49,27 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад в цената си от 0,5% до 52,18 долара за барел.

Златото поевтинява с 1,20% до 1 273,60 долара за тройунция.

Еврото поскъпва с 1,26% до 1,0863 долара, а йената поевтинява с 0,76% до 109,93 йени за долар.

Доходностите по американските държавни облигации растат, като 2-годишните книжа са с доходност 1,238%, а 10-годишните имат доходност в размер на 2,284%.

*Данните са актуални към 18:00 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още