Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Бостик не очаква сериозни сътресения за икономиката на САЩ от новия вариант

Много съм отворен за ускоряване на темпа на нашето забавяне на покупки, коментира управителят на Федералния резерв за Атланта

Бостик не очаква сериозни сътресения за икономиката на САЩ от новия вариант

Рафаел Бостик. Снимка: Bloomberg LP 

Управителят на Федералния резерв за Атланта Рафаел Бостик не се притеснява толкова за ефекта от новия вариант на коронавируса върху американската икономика и заяви, че е отворен към намаляване на покупките на активи от централната банка с по-бърз темп, за да се ограничи инфлацията.

„Много съм отворен за ускоряване на темпа на нашето забавяне на покупки“, каза Бостик в интервю за Fox News, цитирано от Bloomberg. „За мен началото на второто тримесечие, края на първото тримесечие на 2022 г. са възможни разумни алтернативи за това кога можем да спрем нашите покупки, ако инерцията на икономиката продължи както през последните няколко месеца“, заяви той.

Още по темата

На въпрос дали вижда възможност Фед да увеличи лихвите два пъти догодина Бостик заяви, че това е „със сигурност възможно“ и самият той не отхвърля никакви варианти.

Пазарът ще получи нови насоки за това как централната банка приема развитията около новия вариант на коронавируса по време на изслушването на управителя Джером Пауъл пред банковата комисия в сената във вторник.

По думите на Бостик новият вариант по всяка вероятност ще забави до известна степен икономиката, но научените уроци по време на пандемията показват, че трудностите ще бъдат по-малко в сравнение с миналото.

„Имаме много инерция в икономиката в момента“, каза той. „Тази инерция, надявам се, ще може да ни преведе през тази следваща вълна“, коментира Бостик. Той обаче също така предупреди, че прогнозите се правят на очакването, че новият вариант е подобен на делта.

Прогнозата на централния банкер по отношение на ценовия натиск е, че той постепенно ще отслабне с облекчаването на проблемите с доставките към средата на следващата година. Но въпреки това остава налице голяма несигурност и новият вариант на коронавируса може да удължи този процес на коригиране.

„Колкото по-дълго продължи това, толкова по-дълго ще имаме завишена инфлация и толкова по-скоро може да се наложи да действаме“, каза той, обещавайки, че инфлацията няма да бъде оставена да излезе извън контрол.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow Jones отписа близо 130 пункта след сигнала на Фед за повишаване на лихвите