IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на сливанията и придобиванията расте все повече

Евтините кредити и данъчната политика стимулират сключването на нови сделки

13:45 | 04.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на сливанията и придобиванията за първи път се доближава през 2015 г. до нивата си от преди финансовата криза, след като евтините кредити, данъчната политика и бавното възстановяване в световен мащаб карат компаниите отново да търсят сделки, коментира CNBC.

От началото на годината сделките в цял свят са достигнали сумата от 1,4 трлн. долара, твърдят анализатори от Mergermarket. Това прави сумата от този тип споразумения с 16% по-висока в сравнение със същия период през 2014 г., макар че тя изостава с 14% от рекордните нива през 2007 г.

Споразумението на Shell с по-малката енергийна компания BG Group на стойност 70 млрд. долара е една от сделките за преобразуване, която потенциално може да повиши цифрите.

„Доверието, което продължава да расте, е основният фактор“, казва Кирсти Уилсън, изследовател в Mergermarket. “Заради очакваното повишение на лихвените проценти сделките вероятно ще бъдат приключени бързо“.

Сделките във фармацевтичния сектор също продължават. Общата сума на споразуменията за сливания и придобивания в Европа са се повишили със 76% в сравнение с миналата година. Компаниите изглежда вече се тревожат по-малко за налаганите от САЩ ограничения на сделките, сключвани с цел инверсия на данъците.

През миналата година редица сделки бяха направени именно заради желанието за данъчна инверсия, при която американска компания купува друга в държава с по-ниска ставка на корпоративния данък и мести данъчната си регистрация в тази страна, за да избегне данъци.

Преди избухването на кредитната криза сливанията и придобиванията за цялата 2007 г. преминаха границата от 4 трлн. долара за пръв и засега последен път.

Цифрите засега имат потенциала да надминат резултатите от 2007 г., казва Уилсън и добавя, че има „наистина много големи сделки, които предстои да бъдат обявени“.

Сделките от сливания и придобивания през 2014 г. са достигнали сумата от 3,6 трлн. долара, твърди Dealogic, като това е третата най-висока сума изобщо въпреки пропадането на няколко изключително високи оферти. Сред тях е офертата на Pfizer към AstraZeneca за 105 млрд. долара и проваленото поглъщане на Shire от AbbVie на стойност около 50 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още