IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Оптимист съм за световния икономически растеж и САЩ

Федералният резерв все още не е взел решение за вдигането на лихвените проценти, коментира президентът на поделението на банката в Сейнт Луис

09:04 | 22.08.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард. Снимка: Ройтерс

Президентът на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард остава уверен в САЩ и перспективите пред световния икономически растеж, въпреки че цените на петрола спаднаха до най-ниското си ниво от 2009 г. насам, пише Bloomberg.

„Знам, че са налице редица опасения относно глобалния растеж, като голяма част от тях идват от Китай“, заявява американският централен банкер в интервю за радио SiriusXM Business. „Аз може би съм по-оптимистично настроен, отколкото е пазарът в това отношение.“

„Що се касае до растежа – перспективите са относително добри, като експанзията през второто полугодие най-вероятно ще бъде над тренда“, коментира Булард. „Налице е доста добро представяне на американските трудови пазари през последните две години.“

По негови думи безработицата най-вероятно ще падне под 5%, което е най-долната граница на прогнозата на Федералната комисия за отворения пазар за пълна заетост. През юли безработицата в САЩ се озова на 7-годишно дъно от 5,3%.

Освен това той каза, че Фед не реагира директно на случващото се на фондовите пазари, въпреки че се влияе от перспективите пред икономиката, които се менят. Коментарът му идва, след като индексът Standard & Poor’s 500 изпрати най-лошата си седмица от три години насам, а Dow Jones спадна с 531 пункта.

Въпреки че цените на петрола се сринаха до най-ниските си нива от 2009 г. насам, Булард каза, че голяма част от понижението през последната година е било в резултат на увеличеното предлагане, а не толкова на слабото глобално търсене.

Той коментира и инфлацията в САЩ и „опасностите от това да останем до нива, близки до нулата, твърде дълго“. Булард остава уверен, че инфлацията ще се върне към 2-процентната цел на Фед, веднъж щом временното влияние на спадащите цени на суровините се разсее.

Същевременно инвеститорите намаляват залозите си, че Фед ще вдигне лихвените проценти на заседанието си на 16 и 17 септември. Вероятността за ръст на лихвените проценти през септември спадна до 34% от 50% в средата на седмицата.

„Федералната комисия за отворения пазар не е взела решение“, коментира Булард. „Налице е голям кумулативен напредък на трудовите пазари и мисля, че трябва да погледнете поевтиняването на петрола.“

Цените на суровините на международните пазари се сринаха, отчасти заради забавянето на икономиката на Китай, а това може да потисне инфлацията, докато ръстът на работните заплати в САЩ се движи в тесни граници от около 2%, откакто започна възстановяването през юни 2009 г.

В протокола от своето юлско заседание централните банкери изразяват опасения относно ниската инфлация, въпреки че намекнаха, че подобряващият се трудов пазар ги доближава все повече до първото вдигане на лихвите от близо десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
Не бе, Краси. Имам предвид че американците говорят английски. Ако ще им крещиш трябва да крещиш на техния език, който е английски.Ще го потретя за да ме разбереш. Преобладаващата част от населението на САЩ говорят английски. Въпреки че има някои дребни разлики, няма език наречен "американски". Нарича се "английски". Затова ти казвам че за да те разберат трябва да ползвеш техния език - "английски".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Ако имаш предвид англичаните те са СТАРА ИМПЕРИЯ запазила традиции и форми на колониализъм които са непознати за съвременните хишници.Знаеш, че върху ХОНКОНГСКИЯ ДОЛАР продължава да стои лика на кралицата. Той е и върху канадския долар и върху всичко онова което е част от империята.АНГЛИЯ Е ОЦЕЛЯЛА ЗАЩОТО Е ИЗЧИСТИЛА МОДЕЛА СИ ОТ "ПРЕКИТЕ " И БРУТАЛНИ НАМЕСИ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА КОЛОНИИТЕ СИ. Макар и формално ГЕНЕРАЛ - ГУБЕРНАТОРА има последната дума при всяко решение на колониалната администрация!За съжаление при ШВАБИТЕ ТОВА НЕ Е ТАКА!БРУТАЛНИ ГРУБИ И НЕВЪЗДЪРЖАНИ С ЧУСТВО ЗА РАСОВО ПРЕВЪЗХОДСТВО НАЛАГАТ МОДЕЛА И НАЧИНА СИ НА ПОВЕДЕНИЕ НА ТАКИВА КЛИТОРИ КАТО НАШИТЕ УПРАВНИЦИ!Що се отнася до възнаграждението ми - просто такова няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
dani de vito
преди 8 години
На Фед не му стиска да дига процентите ,щото плащанията по дълга политат.На 18 трилиона един процент лихва може да фалира Америка ,но по вероятно е да започнат QE 4.Толкова дълго ту щяха да ги вдигат лихвите ,ту сега не му е времето ,че пазарите напълно игнорират вече изявленията на т.нар.Резерв .Икономика не се прави с монетарна политика ,а се прави с производство.Монетарната политика обслужва интересите на най-богатите в САЩ,и само пропагандата все още ги лъже че имат просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
dakl
преди 8 години
Вече не се крие че пропагандата и промивката на мозъци е най важният елемент от поддържането на системата , а военната компонента в момента е на втори план. Това интервю напълно се вписва в тренда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
phlex
преди 8 години
След два дни дали няма да има повторение на Black Monday?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
Nikola666
преди 8 години
Краси, като крещиш на американци трябва да крещиш на английски. Ти си грамотно момче, знам че можеш.Но може пък да не ти го зачетат твоите шефове и да не ти платят за поста. И твойта не е лесна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
И аз съм оптимист че *** съживим мумията в Хеопсовата пирамида ама никой не ми верва ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
крас
преди 8 години
ДА ТИ ИМАМ ОПТИМИЗМА!"Цените на суровините на международните пазари се сринаха, отчасти заради забавянето на икономиката на Китай," и най вече ЗАРАДИ НАМАЛЕНАТА ПОКУПАТЕЛНА ВЪЗМОЖНОСТ НА ЕВРОПА И САЩ , които са основни КОНСУМАТОРИ на китайски стоки. АКО КИТАЙ ОТРЕЖЕ ДОЛАРА, ВИЕ КАТО ПАЗАР СТЕ СВЪРШИЛИ. И *** не сте в състояние да произведете!Превръщате се в една бананова република. Оформя се НОВ ПАЗАРи НОВИ ПАЗАРНИ ОТНОШЕНИЯ!Нима не го виждате?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Това тука е като уводна статия на Работническо дело...как все напред и нагоре летим с по големия брат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още