IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Още затягане на паричната политика може да предизвика рецесия в САЩ

Според председателя на Фед за Сейнт Луис няма спешна необходимост лихвените проценти да бъдат увеличавани още

20:06 | 09.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гуверньорът на Федералния резерв за Сейнт Луис Джеймс Булард изрази опасения, че още увеличения на лихвените проценти може да вкарат американската икономиката в рецесия, съобщава Bloomberg.

“Имаме добро ниво на лихвения процент днес“ и няма спешна необходимост той да расте, каза Булард, който тази година има право на глас във Федералната комисия по отворените пазари, в интервю за Wall Street Journal.

Фед рискува „да стигне твърде далеч и евентуално да хвърли икономиката в рецесия“, ако лихвените проценти бъдат повишени, казва той за вестника.

Булард иска, като цяло без успех, Фед да задържи повишаването на лихвите, тъй като инфлацията не носи риск да се ускори твърде много над целта на централните банкери от 2%. Фед повиши основната си лихва по краткосрочните заеми през декември, което бе четвъртото увеличение за 2018 г. и деветото откакто започна да затяга политиката в края на 2015 г.

В интервю за вестника Булард предупреждава, че финансовите пазари не са доволни от вдигането на лихвите и казва, че централните банкери трябва да обърнат внимание на тези сигнали. Доходността по облигациите „сигнализира, че може да има риск от рецесия“, ако лихвите станат още по-високи, е цитиран той от вестника.

Председателят на Фед Джером Пауъл миналата седмица постави възможността да се сложи пауза на затягането на политиката, обещавайки да бъде търпелив с бъдещите увеличения на лихвите, докато централните банкери следят внимателно показателите за представянето на икономиката.

„Комисията се приближава до позицията ми по този въпрос, но ще трябва да видим как ще се развият нещата занапред“, казва Булард в интервюто. Фед разбира „кръстосаните течения в глобалната икономика и ще бъде гъвкав и търпелив в прилагането на паричната политика“.

Следващата среща на Федералната комисия е планирана за 29-30 януари.

Булард каза още, че не изключва намаление на лихвите, ако това е оправдано, макар че според него това няма да е необходимо.

„Ако икономиката се забави повече от очакваното или перспективите пред инфлацията се влошат повече, отколкото предполагам, може да има основания за малко по-ниски [основни] лихвени проценти] при този сценарий“, допълва Булард.

По-рано днес своята прогноза за очакваните повишения на лихвените проценти даде и гуверньорът на Фед за Чикаго Чарлс Евънс, според когото централната банка може да изчака и да използва първата половина на годината, за да направи оценка на нарастващите рискове пред иначе стабилната икономическа прогноза на САЩ.

Първият му официален коментар от ноември насам не зададе твърда рамка за бъдещи лихвени увеличения, но намекна, че Еванс може да е готов да изчака до средата на годината, за да стане ясно какви ефекти ще имат глобалният растеж и американската търговска и фискална политика.

„Тъй като инфлацията не показва значими признаци за насочване над (целта от) 2%... смятам, че имаме възможност да изчакаме и внимателно да прегледаме идващите данни и другите развития“, посочи Еванс.

По думите му случващото се през първата половина на тази година ще е от особено значение за изготвянето на оценката за бъдещата парична политика на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още