Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Булард: Високата инфлация може да наложи вдигане на лихвите още през 2022 г.

Това е първо изказване на официален представител на Федералния резерв след пресконференцията на Джером Пауъл в сряда

Булард: Високата инфлация може да наложи вдигане на лихвите още през 2022 г.

Снимка: Bloomberg LP

Рисковете от инфлация може да дадат основание на Федералния резерв да започне да повишава лихвите догодина, каза председателят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард, подкрепяйки по този начин още по-ранно вдигане на лихвите от очакванията на много от колегите му, предава Bloomberg.

„Очаквам, че ще започнем в края на 2022 г.“, каза Булард в интервю за CNBC, имайки предвид прогнозите за лихвите, публикувани от американската централна банка след двудневно заседание за определяне на паричната политика.

„Но трябва да имате предвид, че това зависи от прогнозите. Така че моята прогноза е инфлация от 3% през 2021 г. – става дума за основната PCE (лични разходи на потребителите – бел. ред.) инфлация, и основна PCE инфлация от 2,5% през 2022 г.“, допълни Булард. „Ако смятаме, че ще се случи това, тогава до края на 2022 г. вече ще имаме две години на инфлация от 2,5%-3%“, отбеляза той.

Това е първото публично изказване на официален представител на Фед, откакто председателят Джером Пауъл даде пресконференция след заседанието.

В сряда централната банка публикува икономически прогнози, според които 13 от 18 участници във Федералната комисия по отворения пазар са сметнали, че вероятно ще е уместно лихвите да започнат да се увеличават от настоящите им нулеви нива до края на 2023 г. Това е ръст спрямо едва седем участници през март, които смятаха, че същата времева рамка за повишаване на лихвите ще е уместна.

В новите прогнози седем участници са посочили вдигане на лихвите през 2022 г. спрямо четирима през март. Булард е член на Федералната комисия по отворения пазар, но не гласува по решенията ѝ тази година.

Новите прогнози бяха направени, след като два поредни месеца данни на министерството на труда сочат, че цените на потребителските стоки оказват по-голям от очакванията инфлационен натиск през април и май. Макар че представители на Фед твърдяха, че натискът върху цените през последните месеци е свързан с повторното отваряне на икономиката и следователно ще бъде мимолетен, публикувани прогнози за инфлацията наред с очаквания за лихвите разкриха, че много ръководители на централната банка виждат риск по-високата инфлация да се запази за по-дълго време.

Още по темата
„Има много спорове какво ще се случи през 2022 г. Дали инфлацията, която наблюдаваме през 2021 г., ще се запази и през 2022 г. или не“, каза Булард.

Членовете на Федералната комисия по отворения пазар, които сега не очакват повишаването на лихвите да започне догодина, „най-вероятно вярват на прогнозата, че тогава инфлацията ще се върне отново под 2% и така комисията няма да се ориентира към повишаване на лихвите на този етап“, допълни той.

Публикуваната в сряда прогноза показа, че участниците във Федералната комисия по отворения пазар очакват основна инфлация през 2022 г. от 1,7% до 2,5%. Изказването на Булард разкрива, че неговата прогноза за инфлацията тогава е в горната част на диапазона.

Пауъл заяви на пресконференцията, че комисията не е обсъждала дата за вдигане на лихвите по време на заседанието и нарече подобна преценка „силно преждевременна“.

„Вниманието на комисията е насочено към сегашното състояние на икономиката. Но от гледна точка на инструментите ни, това са покупките на активи. Това обмисляме. Вдигането на лихвите е много далечна перспектива“, каза Пауъл.

Комисията запази месечните покупки на държавни ценни книжа на стойност 80 млрд. долара и покупките на обезпечени с ипотеки облигации на стойност 40 млрд. долара и Пауъл заяви, че дебатът за ограничаването им ще започне, но обеща, че пазарите ще получат ранно предизвестие.

„Председателят официално започна разискването на последното заседание и сега имаме шанс да проведем по-задълбочени разговори в бъдеще“, каза Булард и допълни, че това е сложен дебат и ще са необходими „няколко срещи“ за изглаждане на различните включени компоненти.

Това ще включва решение за времето и темпа на намаляване на покупките, дали то трябва да бъде поставено на автопилот или да бъде коригирано с промяната на икономическите условия, както и да се постигне баланс между държавните ценни книжа и обезпечените с ипотеки облигации.

„Малко клоня към идеята, че може би не е нужно да сме при обезпечените с ипотеки облигации на фона на процъфтяващия жилищен пазар. Бих бил малко притеснен от подхранването на жилищен бум, който изглежда се заражда“, каза Булард.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow Jones отписа близо сто пункта след разпродажби в края на сесията