IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бум на продажбите на американско оръжие

Обама е много по-благосклонно настроен към износа на оръжие, отколкото който и да е друг президент демократ, коментират анализатори

17:15 | 11.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бум на продажбите на американско оръжие

Преди година продуктовата линия за изтребителите F-15 на Boeing, която се помещава в непривличаща с нищо вниманието на случайния минувач фабрика в покрайнините на международното летище Lambert-St. Louis, беше на ръба да бъде закрита, пише Fortune.

F-15 е стар самолет. Той е проектиран през 70-те години за противодействие на съветските МиГ-ове. Отдавна на пазара има значително по-съвременни изтребители и американската армия не е купила нито един нов F-15 от 2001 г. насам. Когато преди няколко години продукцията почти беше замразена, две поръчки от Корея и Сингапур спасиха производството от окончателно спиране и оттогава от поточната линия излиза по около един F-15 на месец. Местните политици нееднократно изразяваха опасенията си, че Boeing ще трябва да затвори предприятието и да закрие стотици работни места - сериозен удар за и без това изпитващата затруднения регионална икономика.

И изведнъж, миналото лято се появиха слухове за сделка, при това голяма. Работниците в завода следяха новините в интернет, където в няколко специализирани военни издания се появиха детайли за евентуалната продажба. Потенциалният купувач се оказа Саудитска Арабия, а поръчката - за 84 изтребителя. През октомври щатското министерство на отбраната, което контролира продажбите на военна техника на чуждестранни клиенти, най-накрая официално обяви сделката за 60 млрд. долара. Освен 84 изтребителя F-15, тя включва и 70 щурмови хеликоптера Apach, които също се произвеждат от Boeing.

Това е най-голямата трансгранична сделка с оръжие от много години. Като резултат производствената линия на изтребителите се удължава до 2018 г. F-15 може да остане жив дори още по-дълго – високопоставен представител на Boeing заявява, че се водят преговори с още два чуждестранни клиента, които са на път да направят поръчки.

Освен това, благодарение на повишеното международно търсене F-15 и други застаряващи щатски военни системи се превръщат в пазарен хит, какъвто не са били от години. Миналата година щатското министерство на отбраната съобщи пред Конгреса, че планира да продаде на чуждестранни купувачи оръжие за до 103 млрд. долара – забележителен ръст спрямо средногодишните продажби от едва 13 млрд. долара за периода 1995 г. - 2005 г., казва Майлс Уолтн, анализатор на Deutsche Bank. От 2000 г. броят на подписаните сделки се е утроил.

Докато гиганти в отбранителната индустрия като Boeing, Raytheon и Lockheed Martin все по-настойчиво се опитват да продават продукцията си на добре финансирани (понякога от щатското правителство) международни клиенти, сега те имат подкрепата и на един неочакван съюзник – американският президент. „Обама е много по-благосклонно настроен към износа на оръжие, отколкото който и да е друг президент демократ“, казва Лорън Томпсън, дългогодишен консултант в сферата на отбраната. Или както казва Джеф Абрамсън, заместник директор на американската Асоциация за контрол над оръжията: „Обама е отворил голямата сергия за оръжия.“

По думите на представители на администрацията бумът в износа на военна продукция просто отразява здравословното търсене на американски оръжия, които според мнозина експерти наистина са най-предпочитаните в света.

Все пак администрацията прави всичко възможно, за да насърчава големите сделки. Тази политика, освен че подпомага износа, гарантира и сигурността на повече от 200 хил. високо квалифицирани служители в отбранителната индустрия.

Продажбата на оръжия е и изключително ефикасна форма на дипломация. Като въоръжава своите съюзници, САЩ може да се отърси от тежестта на операциите по поддържане на реда в различни горещи точки като Близкия изток и Корейския полуостров. Износът на оръжие предоставя на американската администрация мощни инструменти при воденето на преговори със страните купувачи.

Според критиците обаче снабдяването на страни от развиващия се свят с най-съвременни оръжейни системи е твърде рискована стратегия, особено ако това са страни от Близкия изток. Въпреки че САЩ продават оръжия само на свои съюзници, властта в тези страни може да се смени много лесно – последните примери за това са Тунис и Египет. Дори режимът в Саудитска Арабия със своя 86-годишен монарх може да се окаже уязвим, а когато приятелите стават врагове, оръжията се превръщат в основен проблем.

През 70-те години щатското правителство продаде на Иран няколко десетки изтребители F-14 малко преди шахския режим в страната да бъде свален през 1979 г. Оттогава САЩ систематично унищожават части за F-14, за да не попаднат в ирански ръце.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още